Odd Nerdrum på pressvisningen. Foto: Krapperups konsthall

Nerdrum, Alm och Lewenhaupt på Krapperups konsthall

Krapperup 180630
Figurativ kitschkonstnär eller modern klassisist?
Odd Nerdrum som internationellt räknas som den främsta bland klassiskt figurativa målare av idag, kallar sig själv för det förstnämnda.
Nedrum är även en stor provokatör som skapat debatt i decennier.
Vem minns inte hans nakenporträtt av sig själv med jättemage och penisen i topp från 2000 för att ett av oräkneliga exempel?

Hans universella ödesmättade konst i de gamla mästarnas spår, främst Carvaggio och Rembrandt har retat och fortsätter att reta gallfeber på modernisterna, där merparten är barn av sin tid med dess trender och aktuella samhällsyn
Odd Nerdrum uttrycker sitt synsätt i en av sina många träffande aforismer:
– Det är ingen ursäkt att ha fötts i den dålig tidsperiod. Jag måste jämföras med de bästa från alla tider.
Det instämmer nog gärna målaren Nick Alm i. Han är utbildad vid Florens Konstakademi och har även varit elev hos Odd Nerdrum.
Han visar här är ett djupt engagerande utbud av igenkännande mänskliga bilder och scenerier med en nästintill magisk kraft. De åskådliggör tydligt hur människans inre alltid är sig lik oavsett tid och rum.
Det är ett bländande skickligt hantverk i målningar, där Zorns ande och ljus tittar in.
Skulptrisen Maud Lewenhaupt du jeu´s mjuka klassiska bronsskulpturer genomsyras av kärlek,ömhet och behag . Det är en berörande närvaro och närhet i hennes harmoniska, tidlösa gestalter.

Utställningen “Det handlar om oss” med underrubriken klassisk realism i konsten pågår t.o.m. 29 juli på Krapperups konsthall.