Bengt Nordqvist och Pia Nordqvist (påpekas bör att ej är släkt)

Nationaldag i Åstorp med många nya medborgare och dubbla kulturpristagare

Åstorp 190607
Vår blågula flagga hissades och hedrades sedvanligt på Perslund på nationaldagen den 6 juni.
Åstorps musikkår och kommunrepresentanter var på plats för att fira vår stolta fana samt välkomna våra nya medborgare och hedra våra lokala eldsjälar. Varför vi firar just den 6 juni berättade Hans Ingvar Jönsson i sitt invigningstal.

Gamle Gustav Wasa besteg tronen denna dag anno 1523 och vår regeringsform som ju vår demokrati bygger på infördes samma datum 1809.
Annat värt att notera är att det är hundra år sedan allmän rösträtt infördes – en milstolpe i den demokratiska processen.
Det är tyvärr alltför lätt att ta demokrati, våra rättigheter och skyldigheter samt inte minst pressfrihet för givet. Några som upplevt motsatsen är några av de nya medborgare som stolta mottog sina medborgarbevis i sällskap av nära och kära.
Föreningslivet är en viktig byggsten i en levande demokrati. En eldsjäl som betytt mycket för ungdomar på orten är Åstorps FF: s ordförande Andreas Johansson som hyllades med stipendium från Lions Club Åstorp.
Hans mångåriga breda satsningar på ungdomar, hans arbete med integration och socialt inriktad idrott har bl.a lett till ungdomarnas framgångar på fotbollsplanen.


Förre fritidschefen och Lionsmedlemmen Jan Alfredsson delade ut Lions ledarstipendim till Åstorps FF:s ordförande Andreas Johansson

Så till kulturen - en ständigt blommande gren i vår demokratiska ryggrad utan vilket vår livskraftiga demokrati hade torkat och vissnat.
Åstorps kulturpris 2019 delades av två Nordqvistar utan annan släktskap än eldsjälar och kulturbärare.
Pia Nordqvist som vi tidigare uppmärksammat i bmz.se som sprudlande, påhittig och outtröttlig kraft som arrangör för aktiviteter på biblioteket och kulturhuset under många år var äkta glad över utmärkelsen.

Musikveteranen Bengt Nordqvist, med huvudinstrumenten fiol och cello, bidrog till att Åstorp blev en av de första i Skåne som införde musikskola. Förutom lärarjobbet spelade han i Tonicaorkestern och i Åstorps kammarorkester. Det är en musiker som brunnit och brinner för ett aktivt musikliv.
Det var visserligen ganska länge sedan han anslog tonen i kommunens musikliv men Bengt Nordqvist är still going strong och anger fortfarande tonen i Tongivarna som underhåller på äldreboenden och institutioner.Glada "nya" svenskar tog emot sina medborgarbevis


Vissa, dagen till ära iklädda svenska landslagtröjor


Kollar bilder från ceremonin...


Hans-Ingvar Jönsson, ceterpartistisk veteran, invigningstalade i Perslund