Natalia Johansson

Varje stad har en egen själ

Klippan 180119
Klippans konsthalls estetik, rymd och ljusinsläpp brukar få de flesta utställare på fall. Det gäller även årets första utställare, Natalia Johansson som har vernissage 20 januari.
– Det är en fantastisk utställningslokal. Jag är jätteglad att få ställa ut mina målningar och skulpturer här, säger en nöjd Natalia som ställde ut på Galleri Hultman för några år sedan.
Ett glatt återseende för konstbesökare som i denna utställning kan hitta nya spår i Natalias konstnärliga utveckling. Den observante kan bl.a. upptäcka att människor tagit större plats i hennes målningar av stadsmotiv och att experimentlustan och fantasin fortfarande är på topp.

Det är en värmande, livsbejakande utställning, där färgstarka, geometriska former, komponerade till en balanserad helhet, bildar spännande lätt abstrakta stadsmotiv med kubistiska influenser. Vattenytor, ljusspeglingar, fiskar och djur skapar liv och rörelse i Natalias fiktiva städer. Stadsmotiven dominerar visserligen fortfarande men mjuka, harmoniska ikonliknande, stiliserade porträtt och humoristiska djurmotiv bryter elegant av helheten.

Även skulpturer i stengods tar plats på podier, gärna gestalter med asiatiska drag och halsringar, stridbara men glada.
En intensiv brunorangefärg hittar alltid in i hennes konstverk, oavsett teknik.
Ryskfödda Natalia som är utbildad på Mukhina konsthögskola i S:t Petersburg i fem år var från början inriktad på design.

– Jag har en stabil, mångsidig grund som jag utgår ifrån och ständigt utvecklar.
I stadsmotiven, baserade på inre bilder, inte foton, exponerar jag stadens bästa sida, försöker fånga stadens speciella själ i olika tekniker – akryl, olja eller blandat. Det gör jag i former och deras relationer till varandra, jobbar mycket med skuggor, färg och balans. Genom geometrin försöker jag sedan hitta en stringens, en tingens ordning.
Under studietiden lärde jag mig att klippa bort onödiga detaljer, en lärdom jag fortfarande använder mig av. Arbetsprocessen är viktig för mig, säger Natalie och visar ett av sina verk i blandteknik – ett av hennes bästa, där hon byggt upp bilden i collageform, med tidningspapper och trälim på strategiska ställen i oljemålningen.

– Jag är en optimist, en en positiv person och vill sprida och förmedla den positiva kraften i min konst.

Natalia Johansson har vernissage på Klippans konsthall lördagen den 20 januari 11- 13. Utställningen pågår till den 25 februari.