"Allt är bra nu" kallar Morgan Johansson sin utställning på Galleri Moment

Ängelholm 160513
"Allt är bra nu", kallar konstnär Morgan Johansson den utställning som har vernissage på Galleri Moment lördagen den 14 maj.
Läggs betoningen på Nu blir titeln lika oberäknelig och spännande som akvarellen, den teknik Morgan Johansson använder.
Så vill han också gärna att vi tyder hans rubriksättning.

Denna tvetydighet går igen i hans motivval – där människors möten och relationer i till synes vardagliga situationer tar stor plats.
Det är skickligt fångade ögonblick som ha med ett vant öga fångar och ger en extra spännvidd. Det kan var ett hus, en vy eller varför inte en liten fågel..

– Jag gillar akvarellen för dess oberäknelighet och hanterbarhet, lätt att ta med överallt ute. Helt plötsligt är motivet mitt framför näsan på mig. Är alltid redo.  Sedan sållar jag ut det viktigaste, men lämnar kvar en bit åt betraktarens egen fantasi, säger Morgan och visar  bl.a. en serie akvareller, inspirerade av bilder ur ett gammalt fotoalbum från sjuttiotalet.

En målning med två flickor med en get mellan sig har titeln ”Kommer du närmare släpper vi geten!”.

En annan visar en grupp människor med olika avstånd mellan sig, vissa med ansikten emot varandra, andra med ryggen mot. Någon står en liten bit längre därifrån. Pratar de med varandra eller är de osams? Mobbning eller gemenskap?

En tredje målning visar ett möte med kardinaler och grekisk ortodoxa präster. Men är det där mötet skall hållas?
I övre delen av målningen har Morgan lagt till en grupp människor.

– Är det kanske där mötet skall vara i stället, frågar Morgan spjuveraktigt.

Då det är människor och deras beteenden Morgan vill åskådliggöra finns även deras boningar eller husvagnar med här och var i stad och i landsbygd. Boendet säger i sig mycket om människan därinne.
En underskön bild från Island visar ett drömland. Men som Morgan säger vulkanen kan ju slå till igen… Ingen idyll är beständig.

En middagsbild av ett par i tydlig nära relation kallar han för ”Avslöjande”. Vad skall avslöjas. Är hon med barn? Eller tänker han göra slut?
Det är vackra, genomtänkta bilder, formade med den förrädiska lätthet som är en skicklig akvarellists signum. Vid första ögonkastet upptäcker man inte det dubbelbottnade eller komiska i de flyhänta, drivna målningarna. I stället slås man av liv, hopp och skönhet. Det räcker långt och länge.

Morgan Johansson, bosatt i östgötska Väderstad, har levt på sin konst i sexton år.

Han är medlem i KRO och har ställt ut på hundratals gallerier i Sverige, Norge, USA, Grekland, Italien och Indien.

Utställningen”Allt är bra Nu” har vernissage på Galleri Moment lördagen den 14 maj och pågår t.o.m. den 4 juni.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan