Samhällsbyggnadschef Camilla Ehrenflod diskuterar olika förslag med Mohammad Hussein

Arkitekten Mohammad Hussein från Damaskus praktiserar i Åstorp

Åstorp 161125
Många av våra nyanlända svenskar är rika resurskällor att hämta lönsam framtida samhällsnäring ur.
Skickligt välutbildat yrkesfolk, ofta med spjut- och specialistkompetens kan vi aldrig någonsin få för många av.
Men det gäller att landets kommuner är på hugget, tillvaratar våra nya medborgares kompetenser och hjälper dem framåt så långt det är görligt.
Åstorp är en av de kommuner som försöker anamma detta win winkoncept.

– Mohammad Hussein har fjorton års erfarenhet av olika typer av byggnader. Denne framgångsrike syriske arkitekt är en fantastisk tillgång för oss i kommunen. Sedan ett par månader har han arbetat som praktikant hos oss på samhällsbyggnadskontoret, förvånat och glatt oss, visat en otrolig bred kunskap och arbetskapacitet inom sitt yrke.

Samhällsbyggnadschef Camilla Ehrenflod sprudlar av ren och skär glädje över att ha fått en sådan medarbetare och visar på en powerpointpresentation några byggnader som Hussein har ritat och utformat. Det är ett imponerande bildsvep som visar på en framstående arkitekt som stoppats i en lysande karriär av krigets brutala härjningar. Han har utformat villor, kommersiella torn och skolor i Abu Dhabi, såväl planer som externa och interna detaljer.

En mer överkvalificerad praktikant har väl sällan traskat runt i kommunhusets korridorer!  En sådan tjänst som Mohammed borde ha finns inte Åstorp.
Denna typ av arkitekttjänster köps in som i fallet med Björnekulla Ås, där tre arkitektförslag, från lika många byråer sedan en tid ligger klara.

Ett annat projekt Mohammad har fått i uppgift är att utforma området kring Björnekulla Pizzeria. Elva röda parhus i två våningar, där Astrid Lindgren skulle trivas med garagen elegant placerade mot gatan, en inbjudande entré med tak, stor grön yta… Det är tradition och nytänkande i ett paket om man studerar bilden närmare.

– Mohammad har fått flera olika områden att forma – alla med samma spännande och blixtsnabba resultat! Senast gjorde han bl.a. ett fullödigt arkitektförslag för byggherren Lennart Pehrsons kommande projekt vid ridhuset.

Mohammad deltar i vårt samtal, förstår vad vi pratar om men har lite svårare att snabbt göra sig förstådd.

 I två år, efter fyra månaders färd från Syrien bor han nu i Åstorp med hustru och tre barn, varav den ena är född i Sverige. Jobbet på samhällsbyggnadskontoret varvar han med SFI-studier.

– Jag trivs i Åstorp, ser potentialen och älskar mitt jobb!

Det är bara synd att det inte finns någon utbildning för utländska arkitekter angående svenska byggnormer, säger Mohammad, vars nästa arbetsplats borde bli på en arkitektfirma, där han får fritt utlopp för sin specialitet – att rita byggnader.

Med hans breda kompetens, erfarenhet och begåvning är han en tillgång var han än hamnar.


Så här har Mohammad tänkt sig parhusen vid Björnekulla Pizzeria


Ett av många byggprojekt Mohammad ritat, som uppförts i Damaskus

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan