Micke Johansson, "glasmästare" från Småland

Micke Johansson visar sin glaskonst hos Dagmar Glemme Art Center i Hasslarp

Hasslarp 160701
Nu svävar luftanden Ariel med förnyad styrka och blåser elegant in en tredimensionell effekt i sitt skimrande, överjordiska och ointagliga glasimperium.
En av landets mycket få blåsande glaskonstnärer, Micke Johansson, har utvecklat Arieltekniken, där luftmönster skapas inuti glaset, till det dubbla. Effekten är oemotståndlig som om nya världar skapas i ett formfulländat skal.

– Jag vill gärna bygga in en historia och skapa rörelse i mina verk, berättar Micke som nu för andra gången ställer ut på Dagmar Glemme Center i Hasslarp. Vernissage lördagen den 2 juli.

Micke, utbildad och verksam på Orrefors samt med egen hytta på Pukeberg, har sedan 2011 en egen glashytta hemma på gården i Glasrikets Örsjö. Sedan sexton års ålder har han sedan som etablerad glasmästare framgångsrikt blåst glas åt andra namnkunniga formgivare och konstnärer.
De senare åren har hans eget konstnärskap tagit över, utvecklats och åter utvecklats och slutligen hamnat i hetluften.

C:a trettio glasskulpturer med egna uttryck och högsta kvalitet, såväl klassiskt elegant som lockande fantasifullt fyller nu galleriet på Dagmar Glemmes Art Center.

– I den här glasskulpturen i dubbel Ariel berättar jag om Erövraren. Här hittar man symboler från hans liv – hans fru, jägaren, vikingaskeppet och dräparen, berättar Micke innan han går vidare till en annan skulptur i samma teknik. 

Här är det fiskar som flockas kring ett skeppsvrak.

– Jag är ett teknikfreak som aldrig slutar experimentera!

På en monter intill står en svartslipad glasskulptur i droppform, fylld med glittrande innehåll med extrem lyster. Intill står stora glasvaser i effektfull, krackelerad överfångsteknik..

En stor, utsökt Graal med dansande vackra negresser fångar blicken på ena kortväggen.


– Jag har försökt fånga rörelsen, förklarar Micke som även haft visningar och glasblåsningar av bl.a. Ravennateknik i Konstglashowen ”Movement” i hyttan i Örsjö.

Ravennatekniken återfinns även här på utställningen, här i form av en skål i det mindre galleriet, där bl.a. en lysande ängel i nätlagerteknik slåss om hedersplatsen med en uppåtsträvande gestalt av okänt kön vid namn Rainbowpeople. Det är en upplivande utställning, som vibrerar av skönhet, gåtfullhet och magi.

Vernissage lördagen den 2 juli klockan 12 00.
Utställningen på Dagmar Glemme Art Center i Hasslarp pågår t.o.m. den 31 juli

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan