Kraftfullt expressivt måleri på Tomarp

Kvidinge/Tomarp 180907
I Max Books outgrundliga, suggestiva bildvärldar, där skönhet möter skit, scifi möter konkret, om än skruvad verklighet, kosmos nuddar jorden, som rämnar.
Allt kan hända i den bästa eller värsta av världar.
Vad du ser, beror på vilka glasögon du sätter på dig, när du vandrar på icke trampade stigar i Max oanade landskap och häpnar över alla surrealistiska, oväntade möten. Den eviga elden eller glödande solnedgångar bjuds ofta in till Max Books egensinniga värld, inte lik någon annans, vare sig i hantverk eller inriktning. Redan 1980 slog han igenom och blev en konstens rockkung och en frontfigur inom postmodernismen.
Max Book som är representerad på alla vårt lands stora museer, har fortsatt på den inslagna vägen och gjorde bl.a. en uppmärksammad utställning på Valdemarsudde 2016.
Denne autodidakte norrlänning f.d. hippie, har även varit verksam som konstprofessor på Kungl. Konstakademien.

Den 8 september är det vernissage på Tomarps kungsgård, där även hans gigantiskt stora dukar på 2 gånger 2,6 meter kommer till sin rätt i den generösa konsthallen med dess sagolika rymd och ljus.

– Jag kan inte börja måla utan slumpen. Den spelar stor roll, ger frihetskänsla och ökar fantasin. Sedan skapar jag en personlig ordning i kaoset, möblerar och kontrasterar. Men det konkreta, jordiska och fysiska finns alltid där. Världen kan vara större än man tror, säger Max medan han guidar oss runt bland sina mångtydiga bildverk, alla med stark skulptural känsla och spännande titlar.

I ett verk “Pauline dansar på taket” är huvudpersonen en gås som dansar på ett träkojetak för att ta ett av många udda exempel. I målningen intill har en isprinessa ramlat. I naturromantiken anas hotet.

Max jobbar med naturen i högsätet i såväl anslag som inriktning och motiv. Hans textur är unik, djärvt experimentell och humorn lurar ibland bak hörnen i hans motiv Foto,spray, lack, tvållösningar, kemikalier samsas med traditionellt måleri, digitalt foto och olika collage. Insekter och löv tycks lätt kunna fastna på hans dukar och ge avtryck. Sönderhackat kol ger en förvånande ökad spännvidd i hans målningar. Han har även vedeldad kol för soteffekter i målningarna, svetsat och satt eld på det han målat. Intensitet, glöd och en outsläcklig experimentlusta att hitta det som ingen annan hittat, går igen i alla hans konstverk med storartat konstnärlligt resultat

– Mycket kan hända under processen. Ibland är det naturen som bestämmer fortsättningen. En av mina målningar krackelerade, när färgen torkat efter att stått utomhus i minusgrader, säger Max som även söker sig fram musikaliskt, även där gärna experimentellt, då som basist.

Max Books utställning är berörande, utmanande och högklassig med innehållsrika apokalyptiska motiv som inbjuder att vandra vidare i. Världen räcker inte alltid till. Då kan konsten vara behjälplig, inspirera och sätta fart på domnade eller dolda livsandar.

Max Books utställning den 8 september på Tomarps kungsgård
pågår t.o.m. 21 oktober.