Naturkonstnären Mattias Bäcklin i Klippan med utställningen "Jordöga"

Klippan 199397
Efter den formidabla publiksuccén på Hans Arnoldutställningen bör fler besökare ha upptäckt Klippans konsthall - ett arkitektoniskt konstverk i sig. Lördagen den 9 mars är det vernissage på Jordöga, en utställning med teckningar och skulpturer av konstnären Mattias Bäcklin, en naturälskare av format.
Det är mycket detaljrika blyertsteckningar som spänner över lång tid som visas, en bildvärld som bjuder på överraskningar, för den som gör ett djupdyk däri.
Det är ett disciplinerat hantverk av en driven konstnär som ofta låter leklusten ta oväntade vändningar. I Mattias Bäcklins mångbottnande, berättande bildrum är satiren och mytologin trogna gäster.

Ekologi, hiphopkultur, den medeltida bildvärlden, insekter och hantverk är Mattias universum. Inom dessa väsenskilda områden söker naturälskaren och hiphopparen Mattias samband och skapar en egen mytologi.

– Det finns en outtömlig konstnärlig potential i naturen. Förvandlingar, nedbrytningar och nytillskott…
Människans spår och förändringar av jordytan... Det finns mycket att berätta, säger Mattias som är mån om att göra begripliga och i dubbel bemärkelse jordnära konstverk.
I denna utställning visar Mattias Bäcklund, utbildad bl.a. på Kungl. Konsthögskolan, bara en del av sina discipliner som även omfattar, grafik, 3D printing och videofilmer.

– Jag började min bana som målare men har mer och mer fascinerats av gråskalans möjligheter, säger Mattias som använder 0,5 millimeters blyertsstift till sina stora, krävande teckningar.

Titelverket i utställningen Jordöga är en mix av 1400-tals-konst, folkkonst och en dramaserie.
Mattias Bäcklin, själv som gärna låter sig påverkas av popkulturens yttringar, säger att titeln lika väl kunde vara titelsspåret i en rockskiva som på en medeltida bildverk.
Fascinationen för den medeltida och renässanskonsten säger Mattias främst ligga i de uppstaplade kompositionerna.

– Den förstärker magin som skapas genom hantverk.
Utställningen Jordöga kompletteras bl.a. med roliga, underfundiga skulpturer av fogmassa på rostig plåt samt väggskulpturer.

Vernissage på Klippans konsthall lördagen den 9 mars. Mattias Bäcklins utställning pågår t.o.m.14 april med samma öppettider som biblioteket.