Mats Andersson på Åstorps biblioteksgalleri

Han skrapar, droppar och kastar färger på stora linnedukar och utmanar material och textur...

Åstorp 170215
Det är explosiva, glansigt färgstarka, i ögonenfallande målningar som Höganäskonstnären Mats Andersson ställer ut på Åstorps biblioteksgalleri med vernissage lördagen den 25 februari.

Mats Andersson ser sin arbetsprocess som ett meditativt tillstånd, där han är instängd i sin alldeles egen bubbla, sökande efter sitt eget specifika uttryck och språk. Det är visserligen knappast ovanligt för intuitiva konstutövare. Men det är i stället hans konstnärliga arbetsmetoder.

Han skrapar, droppar, kastar färger på stora linnedukar, utmanar material och textur.

– Jag vill skapa energi, komponera rörelser och färger, balansera. Oftast blir det blandteknik akryl, spray och epoxi i olika skikt, ibland epoxi och pigment eller collage. Jag strävar efter rörelse och djup i mina kompositioner som alltid är i blandteknik. Det transparenta ytskicket med epoxiharts vill jag skall bidra till positiva känslor, säger Mats som måste använda gasmark när han jobbar p.g.a. lösningsmedlet i epoxiharts.

Mats stora målningar med motiv där vridna, svepande komponenter möter statiska, leder lätt tanken till kosmos, galaxer och evolution.
Det är ett dekorativt måleri som känns mycket samtida – Contempary Art.
Därför är det inte förvånande att hans konst ställts ut i bl.a. England, Tyskland, USA, Italien, Holland, Norge och Danmark.

– Jag vill skapa, inspirera, hitta nytt, överraska inte bara betraktaren utan lika mycket mig själv. En förfrågan om att jobba med glasmålningar låter just nu lockande. Tidigare har jag testat på plexiglas och trä.

Närmast skall Mats ställa ut på söder i Stockholm, den del där sta´ns kulturfolk brukar samlas och kolla utbudet i gallerierna.

– Stockholmarna brukar gilla mina målningar, säger Mats och hoppas att åstorpsborna skall göra det samma.

Många ortsbor känner säkert till Mats och hans unika manér från en utställning för fem år sedan på Galleri Hultman.

Vernissage lördagen 25 februari på Åstorps bibliotek.