Marie Palmgren

En avancerad lek med linjer, form och färger i gamla och nya tekniker

Ängelholm/Galleri Moment 150612
Det är alltid lika fascinerande att se hur bildkonstnärerna helt förändrar och förvandlar våra gallerier med sina utställningar. Bättre än duktiga heminredare förvandlar och besjälar konsten rummet.
Galleri Moments konsthall har i dagarna fått en ny utställare, vars färgstarka bildtänkande gett rummet en ung, fräsch och djärv inramning i en väl balanserad helhet.

Redan titeln ”Kvinnor i abstrakta rum eller abstrakta kvinnor i rum” visar att denna utställare, grafikern och målaren Marie Palmgren är en sökare som vet vad hon vill med sin konst och gärna ger sig in på nya, oprövade vägar.
Kvinnorna i hennes bildrum är inte huvudfigurer. De smälter naturligt samman som en del av rummet, reducerade till former – linjer och färgytor.

En avancerad lek med mönster och färger…
Det är tryck, uttryck och avtryck i grafikern och målaren Marie Palmgrens bilder. Inga penslar gör sig besvär. I stället utvecklar hon sitt gediget, mångåriga grafiska kunnande med ett annat verktyg – datorn.

– Jag målar som jag trycker, gillar inte penseln. Jag började redan i mitten av nittiotalet med att överföra mina bilder digitalt för vidare bearbetning. Då var det knappast comme il faût. Ändå har konstnärer sedan urminnes tider experimenterat och utvecklat nya lösningar. Tänk bara på Camera Obscura, säger Marie som bearbetar sitt grundmaterial med traditionella verktyg med ett utsvävande, kreativt klipp- och klistra i det nya verktyget – datorn. Hennes etsningar, teckningar och målningar scannas in och tar sig nya vägar.

Svartvitt och mättade primärfärger i noga utvalda färgskalor kan i kombination med formspråket ge en illusion av rörelse eller liv i bildrummen med de ensamma kvinnorna. Det finns inte ett traditionellt perspektiv när – ett högst medvetet drag av Marie.

– Jag tycker att perspektiv är övertydligt. Med en yta framför och en bakom strävar jag efter en annan illusion av rumslighet. Jag älskar det medeltida måleriet, det enkla, rena och avskalade. Modernare favoriter är Matisse och Picasso. Grunden i allt vad jag gör är teckningar och kroki. Sedan gillar jag att leka, experimentera med nyanser. Färgerna får gärna bråka med varandra. Men det är helheten som är det centrala, hur bilderna, färgerna, figurerna och formerna samverkar med varandra och skapar rytm och stämningar i utställningsrummet.

Maries "leklåda"
I Galleri Moments utställningshall finns en underbar leklåda. Där har Marie gömt sina små underfundiga figurer, tryckta på kartong. De små objekten får en förvånande woweffekt som solitär eller som komplement till en bild på en vägg.

Objekten är ytterligare ett bevis på Marie Palmgrens intentioner att utveckla det grafiska mediet med det traditionella grafiska kunnandet väl förankrat i botten. Ett trettio-, fyrtiotal separatutställningar och lika många samlingsutställningar samt uppdrag på utsmyckningar har det hunnit bli under åren, där även ett tiotal stipendier smugit sig in i hennes CV.
Närmast skall Marie Palmgren pryda väggarna på ett barnväntrum på Angereds Närsjukhus.

Utställningen pågår 13 juni – 11 juli. Vernissage lördag 13 juni kl. 11.00

© BMZ-magazin • Citera oss gärna men ange källan






Detalj ur 270 cm textiltryck


Maries "leklåda"