Höstens första utställare på Tomarp är
Ystadskonstnären Maria Björklund –
Poetiskt, lågmält och vackert

Kvidinge/Tomarp 160922
Det är kvinnogestalter, hämtade ur skilda kulturer - då, nu och i morgon som tar form och färg i olja och grafik på Tomarps Kungsgårds väggar.
Skira, sköra och vackra i skalet…
Magiskt gåtfulla…
Starka, sökande i själen, fångade i en tidlös kontext, där drömmar och verklighet är i symbios…
– Du sökte en kvinna och fann en själ…

Det känns som om bl.a. Edith Södergrans dikt tar sig visuellt uttryck i Maria Björklunds poetiskt lågmälda, vackra utställning, laddad med uttryck.
Det är också mycket riktigt litteratur i alla dess former som sätter fart på skapandeprocessen hos Maria.

– Jag inspireras mycket av både poesi, prosa, historia och starka personligheter. Som av Sylvia Plaths memoarer, Lawrence Durrells Alexandriakvartetten eller artister som Edith Piaf…
Läsandet för mig är ett måste som leder fram till måleriet som är en absolut livsnödvändighet för mig.
Jag reser också mycket och får uppleva olika kulturer. Haremsdamernas vardag, t.ex. deras isolering, drömmar om frihet men också deras kamratskap syns här på några av målningarna. Jag vill komma nära, bli berörd och föra över de känslorna i mitt måleri, säger Maria som kände sig som käringen mot strömmen under vissa perioder under den långa studietiden på Konsthögskolan. Det var på åttiotalet, då patriarkatet klingade i takt med den tidens konstströmningar.

Ett två årig mellanstick till Slade School of  Fine Arts i England med inspirerande professorer fick henne att inse att allt var möjligt.

– Här fanns det respekt för kvinnligt konstnärskap jag sökte och fortsatte på min inslagna väg, berättar Maria och visar oss runt bland sinnliga kvinnor med kransar i håret, i kaftaner, i slöjor, klassiska huvudbonader…

Turkiet, Manchuriet, Slovakien samt inte minst Italien är några av de länder där flera av hennes kvinnor ser ut att ha sin hemtvist. Det finns en doft av renässans i färgsättning och uttryck i hennes för övrigt tidlösa målningar som både speglar kvinnohistoria och dagens kvinnoproblematik i ett svep.

– Vilka målningar eller etsningar jag än jobbar med, så bär de spår av min dotter, vare sig jag vill eller inte, säger Maria som gillar att byta material och teknik mellan varven.

Marias porträtt, har en så förrädiskt slående pastoral skönhet att det är lätt att vid en första blick missa symboler och dubbelbottnade detaljer som låter oss ana varje kvinnas karaktär, livserfarenhet, mål och drömmar – allt efter betraktarens referensramar. Ögon, läppar och händer berättar. Kvinnornas händer är alltid lätt överdimensionerade, något som bidrar till förstärkning av den inre styrka de visar även i utsatta livssituationer. De ser ut att vänta, vara  på väg…

På väg är även Maria Björklund… 
Maria skall inom kort ge sig ut i världen från hemmet i Köpingebro och låta sig beröras av nya spännande intryck .
Dessa intryck förmedlar hon sedan i sina sensibla, magiskt laddade konstverk och berör oss betraktare ända in i hjärteroten.  

Maria Björklunds utställning har vernissage lördagen den 24 september och pågår t.o.m. den 13 november.

OBS Nya öppettider: torsdag – söndag 12 - 17

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan