Adina Malveklint

Stora öar och små öar – Adina och Ellen har besökt många av dem

Stidsvig/Hillesgården 171110
Det är kontrasternas ö-liv som möter gästerna i Hillesgårdens konsthall i vinterrusket. Eld möter kyla, frodig grönska det karga, historia möter nutid, folkliv ensamhet.
Freelansjournalisten och fotografen Adina Malveklint ställer ut en foton från en längre resa till exotiska Bali och Maui, kompletterat med foton från Öland och Gotland. För balans och substans till helheten ställer Hillesgårdens Ellen Hedberg ut monterade kontaktkopior från sin Islandsresa under studietiden på Kungl. Konsthögskolan.

– Alla negativ är försvunna men kontaktkopiorna fanns kvar efter tjugo år. Monterade och glasade fungerar de fint i sammanhanget. Resan till kylan och vidderna var nyttig, fick mig att hitta mig själv, säger utställningsansvariga Ellen och understryker att utställningen Ö-liv vuxit fram i samarbete med Adina..

– Jag vill fånga ögonblicket, det spontana och samtidigt hitta det som utmärker just den speciella öns kultur, samhällsbyggen och utveckling. Det är något speciellt med öar dessa avgränsade områden.
Varje ö bär på sin karaktäristika. Letar hellre efter den inre skönheten än det yttre. Min kamera fylls helst av människor, djur, natur och mat, gärna humoristiskt vinklade, säger Adina och visar på en katt som ser förnöjd ut, trots att ena ögat ser ut vara skadat. Det var en katt som farit illa men nu var väl ompysslad och omhändertagen på ett katthem. Den bilden och ett foto som visar glada barn som rensar stränder åskådliggör att Balis utveckling nått en bit på väg till ökad medvetenhet.

– Barnen gör detta på sin enda lediga dag i veckan, förklarar Adina Malveklint som har ett stort, varierat fotoarkiv att ösa ur.
Utställningen Ö-liv har vernissage på Hillesgårdens konsthall lördagen
11 november kl. 16-17 och pågår t.o.m.18 februari 2018.