Lone Larsen

Lone Larsen intar Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 190926
Människokroppen, corpus, dess rörelser och mutationer återskapar skulptrisen Lone Larsen likt jäsande degar i imploderade kroppsformer, utförda i tunga material som  brons, marmor och blandmaterial. 
I väggmålningar i emalj dyker hon djupare in i människokroppens mysterier. Där speglar Lone Larsen förändrade cellstrukturer och mutationer. Det är undersökande och reflekterande minnesbilder och fragment från provtagningar, utforskade av yrkesvana ögon i mikroskop.

– Min erfarenhet som sjuksköterska har varit betydelsefull för min verksamhet som konstnär. Mina nya objekt påvisar avvikelser i vår omgivning orsakade av rubbningar och påverkan på vårt ekosystem. De individuella organismerna har uppstått ur förändrade cellstrukturer som befinner sig vid sidan av det normala, säger Lone Larsen, som ställer ut sina gestaltningar i brons, blandmaterial och emalj  på Galleri Skelderhus under titeln Metaforer. 

Dekorativa, säreget fångade emaljmålningar som appellerar till såväl våra hjärnceller som hjärterötter som lyser oemotståndligt på väggarna. Man vill gärna krypa närmare in på motivet, forska noggrannare och försiktigt känna på den spännande ytbehandlingen och materialet. Formerna, färgerna och krackeleringarna på den klotformade plåten ger snabbt associeringar till rubbningar i vårt ekosystem. Både målningar och skulpturer bär på en symbios av det evigt tidlösa, klassiska och det samtida, dagsaktuella. 
Lones materialkunskap är mer än brett. Hon jobbar både med det allra tyngsta som marmor och sten, likaväl som de lätta.  

– Materialval och behandling av den är viktig för mig. Jag jobbar ofta otraditionellt. Emaljplåtarna t.ex. bränner jag hårt flera gånger för att få fram en krackelerande effekt. Färgerna sprutar jag med injektionssprutor, säger Lone Larsen som glatt låter den gamla sjuksköterskan i henne gifta sig med den konstnärliga karriären som gått strålande sedan debuten 1984.   

Lone Larsen är en synnerligen välmeriterad och uppmärksammad konstnär, föreläsare, konstkonsult och projektledare med en mängd förnämliga stipendier och utmärkelser i bagaget. Lone Larsen är rikt representerad, främst i Skåne men även i Stockholm och Nordiska rådet syns hennes offentliga utsmyckningar. 

Lone Larsens utställning Metaforer har vernissage lördagen den 28 september kl. 13 - 16 på Galleri Skelderhus, Munka Ljungby.
Utställningen pågår t.o.m. 20 oktober.

.
.