Far och son, Claes och Henrik Ljunggren ställer ut på Hillesgården

Troll, möss och rostiga bilar
på Hillesgården

Hillesgården 180228
Ett brinnande intresse räcker ofta för att skapa nya eldslågor i en kreativ brasa. Den ena hobbyn leder till det andra.
Både far och son – Claes och Henrik Ljunggren har utvecklat sina resp. hobbies till bildspråk som de nu delar med sig av på Hillesgårdens lilla intima konsthall i anslutning till teatersalongen.
Utställningen “Troll, möss och rostiga bilar” med målningar och teckningar av Claes och Henrik Ljunggren har vernissage lördagen den 4 mars.

Medan Claes Ljunggrens äkta vurm för gamla bilar åskådliggörs i målningar av femtiotalsbilar, fyller Henrik väggarna med teckningar och målningar med motiv av sin passion för folkkonst, folktro, sagor och naturväsen.
Claes, med ett förflutet som bilmekaniker, reser numera runt som marknadsknalle. Det var i den professionen som han kompletterade sitt sortiment med några egna ovalformade tavlor med motiv av gamla bilar.

– Det fångade intresset hos folk, som började ge mig beställningar på målningar av deras egna favoriter. Jag vet ju var allt skall sitt på olika bilmärken, vet var de brukar rosta och varför. Här visar jag amerikanska bilar från femtiotalet som jag placerat i tidstypiska amerikanska miljöer. Jag har gett mina bilar patina dvs rost och skavanker för att visa deras historia, berättar Claes som arbetat fram sina motiv efter skissade konturer av
respektive bil.

Resten är ett fritt skapande med landskapsmotiv i bakgrunden och med kärleksfullt och detaljrikt “rostande” och medveten skadegörelse på varje bilexemplar för att visa vad den levt för liv.
Det är ett detaljerat måleri på trä i olika former, mest plywood. Allt är målat med hobbyfärger, vilket bör förvåna yrkesverksamma konstnärer, då det ger nästan exakt samma finish som akrylfärg.

Även sonen Henrik Ljunggren använder en udda teknik, då han varsamt kaffefärgar vita pappersark för att ge dem det åldrande han önskar i en serie fantasifulla teckningar, som utrivna ur en sagobok. I “Trollen i Underfura” som Henrik kallar serien,möter vi troll och skogsväsen bland ljuva skogsrån och vättar och förutom levande svampar och en igelkott med en råtta klädd till riddare på ryggen. På väggen till hänger färgade teckningar med idylliska motiv. Henrik börjar bli en driven tecknare och har tidigare medverkat i en samlingsutställning på Hillesgården. I sitt arbete som elevasistent kan han lägga till titeln äventyrspedagog, vilket bör passa honom som hand i handske.

– Jag har alltid tecknat, gillar det trolska… Det vi inte ser men det vi känner, säger Henrik som älskar sagan, fiction och rollspel.


Utställningen” Troll, möss och rostiga bilar” med Claes och Henrik Ljunggren har vernissage 4 mars på Hillesgårdens konstgalleri.
Den pågår t.o.m 3 juni.