Bengt och Sofia Ljungberg Igbe

Fjärde generationen Ljungberg tar över det anrika tryckeriet i Klippan

Klippan 161130
– Vårt jobb är att skapa en kvalitetsbild som berör hjärtat, skapar längtan och förväntan – och samtidigt skapar en köpsignal!
Det poetiska ordvalet kommer från avgående VD:n Bengt Ljungberg på Ljungbergs tryckeri som nu överlämnat posten till sin dotter Sofia.
Uttalandet säger mycket om den komplexa men samtidigt mycket kreativa arbete som utförs på ett tryckeri.

Det senaste året har förändringarnas vindar blåst med höghastighet i det anrika familjeföretaget Ljungbergs Tryckeri.
Med kundernas bästa för ögonen kan man nu ge komplett maskinell service i hela kedjan bl.a. genom uppköp av Norra Skånes planoffset och Klippans bokbinderi. Även sådant som adressering och inplastning samt inte minst distribution ingår nu i verksamheten med femtiofem anställda. En s.k. HD hopoteknik för ännu bättre skärpa och bildåtergivning är en annan nyhet. Såväl offset- som digitala tryckpressar körs igång i tvåskift.

Bengt Ljungberg överlämnar VD-rollen med varm trygg hand till dottern Sofia – fjärde generationen Ljungberg.
När farfarsfarfar Enoch startade företaget 1909 var det både otänkbart  och ogörligt med en kvinna på VD-posten. Framför allt om hon som Sofia Ljungberg Igbe var bosatt i Stockholm med man och barn…

– Det fungerar utmärkt. Med så pålitliga medarbetare, som jag har tvåhundra procent tillit till, blir mycket självgående. Jag har mitt hjärta i verksamheten här, har jobbat på olika avdelningar under hela min uppväxt och varit vice VD under ett år. Två dagar i veckan hemma i tryckeriet i Klippan, tre på kontoret i storstaden är vad som gäller framöver.
Att vi nu kan ge komplett service och utvecklat nya systemlösningar, utan mellanhänder, betyder mycket för våra kunder, där tid ofta är en bristvara.
Det är en tuff bransch, kunderna är medvetna och med rätta krävande. Det gäller att vi har resurser för alla slags variabler och önskemål och ligga steget före i den tekniska utvecklingen. En stor del av vår verksamhet omfattar den uppsökande verksamheten, skapa kontakter och se över vilka behov som kunden har idag säger Sofia som läst statskunskap, internationell kommunikation och integration, då med sikte att ha hela världen som arbetsfält. Men det är här hon trivs och vill vara.


Sofia Ljungberg Igbe framför en jättebild i entrén föreställande dottern

– Och visst har jag haft nytt av studierna på högskolan framför allt vid kritiska analyser och vrida och vända på problem, berättar Sofia som redan hunnit fixa tre ISO-certifikat i företaget som lägger stor vikt vid miljötänkande och miljömål. Vitrinskåpen är redan fyllda med priser och utmärkelser.

– Det är en föränderlig tid med en föränderlig teknik som Bengt uttrycker det, där ett högt kundengagemang är avgörande.

Bengt, numera VD på bokbinderiet och vice VD på tryckeriet och VD:n Sofia kommer att jobba i ett nära, naturligt teamwork där kundens behov står i centrum. Som det alltid gjort med visioner som ser bortom gränserna..