Lina Ekdahl

Uppskattad författarafton med
Lina Ekdahl på Åstorps bibliotek

Åstorp 161115
– Den här dikten skulle alla världens ledare tvingas läsa, ropade en dam i publiken på en författarafton med Lina Ekdahl på Åstorps bibliotek.
Om hennes dikt ”Konflikten är lös” nått några höjdare är inte en omöjlighet då denna poetissa och dramatikers dikter är översatta till tyska, ukrainska, makedonska och t.o.m. khmer.
”Nu säger jag det för allra sista gången- Sluta nu. Om jag ser någon av er skjuta en gång till. Då blir det ingen efterrätt.”

Så börjar dikten och fortsätter i samma mänskligt vardagliga och  moderligt förmanande ton med hopp om att de skall be om förlåtelse, läka såren och hjälpas åt. Den avslutas med den absurda humoristiska knorren ”Nu äter vi risalamalta”.

”Konflikten är lös” som ingår i ”Människan pratar”, en av hennes sju diktsamlingar, är signifikativ för Ekdahls suveränt raka berättarkonst, där klokheten bor och frågetecknen om vår existens och vårt mänskliga beteende tar sig förunderliga, träffande uttryck. Läsaren känner igen sig, blir en del av en gemenskap.
Lina Ekdahl är van föreläsare och workshoppare ända sedan nittiotalet. Hon har skrivit för radion, pjäser för bl.a. Folkteatern och Stadsteatern i Göteborg samt regionsteatrarna, mottagit Werner Aspenströmspriset och Gustaf Frödings lyrikpris. Linas senaste utmärkelse var första pris i en barnbokstävling med trehundrafemtio sökande.
Bilderboken ”Vi smular vi härmar en gök” med illustrationer av Emma Hanqvist ligger doftande färsk och lockande hos bokhandlare lagom tlll julhandeln.
Lina läste denna kväll ur alla sina diktsamlingar för en publik, där många inte bara var väl förtrogna utan även stora fans till Lina Ekdahl.
Hon är en rutinerad diktläsare som kan ta och känna in en publik.

All vår början bliver svår, även hennes...
– Jag kände mig arg och ensam. Det var det som fick mig att börja skriva. Jag hade stora svårigheter, kunde inte stava, kämpade i kapp med de röda bockarna i skrivhäftena. Det var motståndet, kampen som fick mig att fortsätta. Jag skulle erövra motståndet, gå in i det som var knepigt, berättade Lina som läste sina dikter för publik redan vid sjutton års ålder.
Mötet med publiken, deras reaktioner fick mig att gå vidare. När dikten kom ut i rummet blev den fri. Jag skrev och skrev, skickade till bokförlag, refuserades och refuserades.Tio år senare, då jag gett upp om utgivning, kom en man fram till mig och ville förlägga mina dikter, berättade Lina Ekdahl – en framgångsrik poet och dramatiker som fortfarande säger sig ha svårt med stavningen.

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan