Från jord till handen

Åstorp 200119
I Åstorps biblioteks konsthalli får Kvidinge traktens anrika stolthet, keramiken celebert sällskap med en nutida, nyskapande dansk keramikers pjäser, skulpturer eller installationer. 
Maria Lenskjold har studerat Kvidinges forna “pottmagares hantverk”, tagit varsamt vara på deras erkänt höga hantverks- och materialkunskap under dess storhetstid från förra seklet och framåt.

Kvidingekeramikerna var bl.a. störst i världen på blomkrukor och leran vara av så hög kvalitet att folk i stora delar av landet hämtade sitt material där, bl.a. Höganäs. På den tiden stod bruksgods för den största produktionen med den Rönneådalens berömda lera som grund i all hantering. 40 krukmakare på arton ställen i lilla Kvidinge säger det mesta om deras blomstrande, omfattande verksamhet i slutet av artonhundratalet.

I dag har Kvidinge bara två keramiker kvar sedan Tomas Anagrius flyttade från orten, Anettes Danielsson-Dahlgren och Birgitta Svensson, båda representerade på landets främsta muséer. 

Förr var de pjäser för det dagliga brödet som var det centrala. På fyrtiotalet tog industrin över. Idag är keramiken främst ett konsthantverk.
Maria Lenskjolds liv- och lekfulla utställning med med vernissage 19 januari bjuder på ett samspel mellan den gamla hantverkstraditionens pjäser och hennes eget nytänkande keramiska skapelser. 

– Jag vill ge de klassiska formerna ett nytt språk, säger Maria som fick upp ögonen för keramiken under studietiden på Kungl. Konstakademien i Danmark. 

Maria står med en fot i konsten och en i hantverkstraditionen.
I utställningen har Maria bokstavligen fört samman gamla mästares verk med egna fantasifulla skulpturer till installlationer i Contemporary Art anda. Gamla krukor, fat och kannor får ett nytt upphöjt uttryck. Konstrasterna lyfter varandra i ett udda, rörligt formspråk.
Marias egna skulpturer är rika i både färg och form – rutmönstrade, randiga eller slingrande partier på glaserade rundade, mjuka former. 
Även rinnande glasyrer som de äldre Kvidingekeramikerna ofta använde sig av syns på en vas. Men ingenting är riktigt vad det synes vara.
Alla rum är slutna i Maria Lenskjolds vaser och krukor, något som skapar såväl förvåning som spänning. Idag behöver vi inte bruka utan kan njuta av keramiken.
De forna keramikerna som finns representerade på utställningen, deras alster kommer från Tomarp Kungsgårds Krukmakerimuseum.
Den namnkunniga kvintetten som nu får en renässans består av: Knut Hallsten, Erik Lindkvist, Albert Svensson, Karl Persson och Emil Roslund. 

Maria Lenskjolds utställning på Åstorps bibliotek pågår t.o.m.
29 februari.