Linda Lassen och Kerstin Lindström

Nyskapande, tankeväckande textilkonst
i Krapperups konsthall

Krapperup 180803
Två textilkonstnärer från Härnösand intar Krapperups konsthall med vernissage lördagen den 4 augusti. Linda Lassen och Kerstin Lindström är två konstnärer som med textilen som bas arbetar i berättande Contemporary Artanda.
Båda iaktttar, registrerar och uttrycker samtidens rop och viskningar från skilda vinklingar och i individuella, egenutvecklade tekniker.
Forna tiders ofta insmickrande, söta och gulliga textila uttryck tar sig aldrig in i deras bildvärld. Skönheten och spännvidden i deras verk bjuder på mer än så.

Linda Lassen visar i denna utställning broderier på armeringsduk men har i andra produktioner även jobbat på presenningar. Allt är rent hantverk, bilder uppbyggda på svarta trådar för ett grafiskt uttryck, med teckningen som grund. Hennes bildspråk är tydligt och igenkännande, bär på en stark vilja att få folk att förstå vad som händer däruppe i norr med dess nedläggningar, exploateringar, utsatta position och myndighetsförtryck. Samernas situation illustreras liksom färska bilder av torkans härjningar, då på bränt papper.
Det är engagerade bilder, där fokus på djuren och naturen bidrar till den känsla av sägenomspunnen unicitet som är Norrlands egen.

– Jag vill medvetandegöra, få folk att förstå vad som händer i vår del av världen, framför allt samernas orättvisa behandling och fråntagna rättigheter, säger Linda som rönt stor uppmärksamhet även internationellt.

Kerstin Lindström arbetar med utgångspunkt av tid, plats och tillstånd i objekt, installationer och performance, solo eller skapade tillsammans med andra. Vissa av hennes textila skapelser är mycket jordnära som hennes byggen av färgad filt och vadmal. Det är vikta, packade, plisserade och sammanpressat sydda tygbalar - skulpturala, varmt färgrika skapelser som för tanken till olika landskap.
Andra delar av hennes textila skulpturpark är skira, svävande mobiler eller skulpturer, virkade av metalltråd. De är förrädiskt skira och vackra. Som varelser i ett okänt kosmos – utan fästen och i ständig förvandling syns de leva sitt eget liv.

Utställningen med Linda Lassen och Kerstin Lindström med vernissage
4 augusti pågår t.o.m. 2 september.


Linda Lassen


Kerstin Lindström

Linda Lassen


Kerstin Lindström