Karin Laserow gästar Hillesgården

Med en räv bakom örat och tungan
rätt i mun...

Stidsvig/Hillesgården 161123
– Hon kan få en gråsten att bli intresserad, denna Kajsa Kavat som svär som en borstbindare. Så träffande inleddes presentationen av Karin Laserows framträdande/show på Hillesgården denna onsdagskväll. Det var fullsatt intill minsta extrastol av en publik som fallit pladask för den orädda lilla, späda och viga 66-åriga antikexperten och antikhandlaren med hennes desto bredare, bräkigare skånska. Mest känd för den stora allmänheten är hon från bl.a. TV-programmet ”Bytt är Bytt”.

Karin Laserow bjöd in till sin livshistoria ”Tillfälligheternas resa” med rikt bildmaterial därtill. Den röda tråden som virades och virkades var att ta vara på tillfället, gripa tag i saker, våga… Varje dag en utmaning.
Inte missa möjligheter i livet…
Visst kan du halka på ett bananskal. Det gäller bara att hålla balansen.

– Får du en citron? Vad gör du då? Lemonad så klart!

Denna som barn rödhåriga tjej (vad annars) föddes med en statsanställd som far och en kommunalarbetande mor. Hon utbildade sig till sjuksköterska, avancerade till översköterska innan maken Kaj, kom på sin vita springare – en man hon hållit fast vid i trettioåtta år. Det är en make hon visserligen högaktar men gärna överrumplar med bl.a. olika fastighetsköp och lokaler för hennes antikviteter.

Från början var det Kaj som hade en antikvitetsaffär i Malmö vid sidan om sitt jobb som sjukgymnast. Karin kom snabbt in i verksamheten på halvtid vid sida om sjuksköterskejobbet, utvecklade med antikt i Brandstad, där hon så småningom också. hittade den jättelika bostad och antikvitetshus de nu bor i.

Filial i New York som dottern Liza sköter, har också tillkommit under årens lopp, liksom en bok om inredning. Det tycks ha gått som på räls…

– Barocken kan leva bra med en syrenlila kudde därtill!

Det är en av de otaliga dråpliga, slående uttryck Laserow slängde ur sig mot den leende publiken denna kväll. Hon ”hottar” inte bara sina antikviteter, lika gärna sina uttryck.
Vad gäller antikviteter är det känslan för objektet som är det viktigaste enligt Laserow som gärna sätter samman en gustaviansk byrå med en stol från IKEA. Dåtid och nutid – together i slott och kojor…
Arne Jacobsen med 1600-talsgrafik intill…
Eller varför inte slipa ned ett Karl Johanbord och lacka den med svart pianolack?


Händerna går som lärkvingar när Karin Laserow berättar

Så till det populära programmet Bytt är Bytt som fått det gamla folkhemmet att intressera sig för antikviteter

– Det var som en annan planet, rakt in i snöstormen…

Det tycks vara en snöstorm Karin trivs i med tre säsonger med tittarrekord på en miljon och den fjärde på G. Till David Hellenius, gift med Renée Nyberg, levererade hon en av sina vassa repliker:

– Du har raggat över din förmåga!

Karin Laserow berättade och berättade i ord och med kroppsspråk oavbrutet och intensivt. Alltid med en räv bakom örat och tungan rätt i munnen i ett rasande tempo.

– Allt är en never ending story. Det finns alltid en ny morgondag. Uppåt, framåt.. Höj två steg, häng på i farten och låt sinnena flöda fritt!


Berättelsen om Karin Laserows liv illustrerades med bildspel. Här bilder på "parhästen" Renée Nyberg

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan