Linn och Linus Mårtensson från Blåa Skor

Var skall sleven vara om inte i grytan?

Åstorp 150414
Tisdagen den 14 april gjorde Kulturhuset Björnen skäl för sitt namn och bredde välkomnande ut sina långa ramar till en internationell musik- och dansafton som hette duga. Sällan har ett arrangemang i dessa lokaler känts så äkta, ärligt och inspirerande som när dolda lokala begåvningar från all världens hörn fick chansen att visa sina kulturskatter i strålkastarljuset.

De flesta av de medverkande var elever från Komvux i Åstorp eller från dansföreningen Blåa Skor. Salongen fylldes snabbt med publik i alla åldrar med skilda religioner och livsfilosofier. Mångkultur i ordets rätta bemärkelse  både på scenen och i salongen…

För de utlandsfödda artisterna blev detta ett gyllene tillfälle att nå ut i samhället, bli delaktig igen. Engagemanget var stort. Flera medverkande syntes mycket scenvana och nådde minst en pinne upp på den höga proffsstegen, musikaliskt sett. För en utlandsfödd som kämpar med den krångliga svenskan bör det vara en befrielse att i stället få uttrycka sig i toner och rytmer för att skapa en ordlös dialog.

Publiken fördes också in i en mer känslosam, innerlig och mer romantiskt laddad musikalisk värld än svensken av idag är van vid. Reaktionerna från publiken lät heller inte vänta på sig. Här vällde alla känslorna ut på en och samma gång. Det klappades, viftades och stampades i takt. Musiken är som alltid en suverän länk mellan olika nationer och bidrar naturligt till ökad förståelse för varandras olikheter.
En extra inspirationskick ingår i köpet.


Andres Flores från Equador


Elchin från Afganistan

Indianska flöjttoner, indisk folkmusik, svällande, mäktig  dragspelsmusik från Azerbadijan,  livgivande säckpipeblås och darabuka från Syrien, skön smäktande solosång från Afganistan varvades med svenska visor som Kalle Moreus ”Underbar”. Fart och fläkt  och sprittande vibrationer dansades sedan in i våra hjärtan av lokala Dansföreningen Blåa skor.

All heder till de duktiga medverkande bl.a. Josefin Mauritzson, Yama Ahmed från Afganistan, Juan Carlos Esquivel från Guatemala, Andres Flores från Eucador, Elchin från Azerbaidjan och Yousef Mohammad från Syrien.

Arrangörerna på Åstorps Teaterförening bör ha fått blodad tand denna kväll.

Förhoppningsvis väntar fler internationella aftnar inom snar framtid. Varför inte ute på Gamla Torg, så att alla kan smaka en bit av den internationella välsmakande kakan med exotisk kryddblandning?


Juan Carlos Esquivel från Guatemala


Yousef och Mohammad från Syrien


Josefin Mauritzson med gittarist