Pia Nordqvist

Pia avslutar med Konstfest efter 28 år i kommunal tjänst

Åstorp 180616
En konstfest i gröngräset bjöds det på hela dagen lång söndagen 16 juni - ett kreativt nytillskott bland de traditionella sommararrangemangen i Åstorp.
Idén kläcktes bl.a. av kulturassistent Pia Nordqvist som tillsammans med ett engagerat team späckat dagen med kreativa aktiviteter. Detta evenemang är Pias sista. Efter tjugoåtta år som biblioteksassistent, sedemera kulturdito, går hon pension för att ägna sig åt eget fritt skapande.

Konstfesten hölls, som sig bör, på Kulturhuset Björnen. Redan vid häcken intill kulturhuset såg förbipasserade att något var på gång. Lösa ramar hängde då hipp som happ i Pippi Långstrumpstil i de grönskande grenverken.

Väl inne i trädgården hängde den omisskännliga doften av graffitispray i luften. Konstnären Shaw Petronio stod på terrassen och visade en grupp intresserade hur de skulle gå tillväga och snabbt blev det fart med med sprayburkarna.. Intill parken hade en minibio installerats, där en film om Vincent van Gogh, “Loving Vincent” skulle visas framåt kvällen. På gräsplanen var det Land Art som gällde under erfarna kreatören, konstnären och projektledaren Jasmine Cederqvists ledning.
Jasmine har gjort en mängd kulturavtryck, med lyckade konstprojekt med barn, både ute och inne, inte enbart på skånska nejder. Nyligen hemkommen från projektledningoch kreativt skapande med barn i Vaggeryd, instruerade hon här gamla som unga i Land Arthantverk. Pinnar i marken fungerade som fästen för långa bomullstrådar som virades i cirklar kring pinnarna en bit ovanför marken - till ett spindellikt nät.
Sedan var det fritt fram att låta fantasin flyga och i likhet med spindeln fylla den och få fram mönster, en teknik lik gamla virkade mormorsdukars.
Våra nya medborgare, familjen Dabour Mohammed från Syrien hade redan hunnit skapa ett par fina alster med virkat mönster tråd och rosenknoppar.
Nästa verk utlovades bli vår svenska flagga!


Eva Mosén Bokvist och Kristine Jacobsson i sin "Träddusch"


Sam var en hejare på Graffitti


Syriska familjen Dabour Mohammed jobbar med Land Art


Projektledare Jasmine Cederqvist