Mats Pettersson och Anders Pålsson

Det var vi som satte popen på Skånekartan...

Klippan 171209
– Det var vi som satte popen på Skånekartan…
Vi skapade fenomenet Klippanpopen med hjälp av vår lysande inspiratör och drivkraft och skapare av musikföreningen Studio Bombadill, musikläraren och klassiske violinisten Bo Ingvar Olsson. Så lät tongångarna i snacket med äkta riffinslag hos de lätt grånande popsnören som var delaktiga eller påhejare till Svenska Popfabrikens framgångsaga som har blivit en del av Klippans identitet.

Det var stolta, nostalgiska Klippanbor som bombarderade Klippans konsthall i samma gruppanda och med samma energi som på sjuttiotalets Bombadilltid, då den smittande “do it yourself-andan" härskade med leklust och skaparglöd.
Sällan har en vernissage var så välbesökt som när legendariska Svenska Popfabriken den 9 december firade fyrtio år med en mycket informativ, lustfylld utställning: “Klippanpopen 40 år - en musikutställning i och med tiden” den 9 december.

Tidigare på dagen var det skivsläpp på den rykande färska boken
“Ett skivbolag i varje by" – om Svenska popfabriken i Klippan sammanställd av Mats Petersson och Anders Pålsson med grafisk formgivning av Petter Lönegård. Boken är tillägnad Bo Ingvar Olsson.
I konsthallen var också vissa delar av bokens rika bild- och textmaterial uppförstorade – blandade med pressklipp, privata bilder och reklambilder från de många banden som hittat till Svenska Popfabriken under åren. Bland många för allmänheten kända namn lyste på väggarna bl.a. Torssons, Empty Hearts, Noise, The Push och Kriminella Gitarrer som spelade in den första skivan i föreningens studio 1977.
Hallen hade stark sjuttiotalskänsla, inredd med den tidens tekniska apparatur i allt från telefoner till förstärkare. I likhet med sjuttiotalets teamwork har många frivilliga ställt upp med material och arbete med utställningen.
Mats Pettersson, (som fortfarande är en del av Klippanpopen), Anders Pålsson, grafiske formgivaren Jonas Herzman samt kulturutvecklare Lotta Andgren har sammanställt den ambitiösa, välkomponerade utställningen som pågår t.o.m. 14 januari 2018.Bo-Invar Olsson när det begav sig.
I dag 82 år