Karin Ellerstrand Bengtsson, ordf. i KKV Ängelholm och konstnärskollegan
Mats Ole Svensson sköter hängningen inför jubiléet

30 år med KKV i Ängelholm firas med en utställning på Tomarp i Kvidinge

Kvidinge/Tomarp 180913
Många professionella konstnärer saknar både lämpliga lokaler och maskinell utrustning för att kunna jobba, experimentera och utvecklas inom grafiska tekniker. Det är en verksamhet som är både kostnads- och utrymmeskrävande.
Genom att dela på kostnaderna i en gemensam verkstad för flera konstnärer, öppnas många dörrar till ett fritt skapande i en kreativ, familjär miljö med likasinnade.
KKV, Konstnärernas Kollektiva Verkstäder är en rikstäckande organisation som möjliggör de intentionerna i samarbete med respektive kommun.
1988 kom KKV till NV-Skåne, sedan åtta år installerad på Helsingborgsvägen 33 i Ängelholm efter turer i olika lokaler bl.a. Skörpinge gamla skola.

Idag har den ideella föreningen ett sextiotal medlemmar med tillgång till funktionella, ljusa lokaler där olika tryckpressar och annan ändamålsenlig utrustning finns tillgängligt. Konstnärerna arbetar inte enbart med eget bildskapande. De anordnar även utåtriktade verksamheter som gemensamma utställningar, events, Öppethus-dagar, kurser och föreläsningar.

I trettioårskalaset på Tomarps Kungsgård bjuds det på en lustfylld, varierad vandring bland olika grafiska tekniker och individuella konstnärliga uttryck på skönt vittrade väggar. Det är en utställning som skapar nyfikenhet på såväl de 22 konstnärerna som på deras krävande tekniker.
En stort, avlångt screeentryck av Mats Ole Svensson i form av en filmremsa inspirerad av Zabriskie Pointfilmen 1970, möter besökaren i korridoren och kittlar på mersmak. I utställningen ryms såväl blandtekniker, serigrafi, screentryck, torrnål och färgetsningar som viskositetstryck, collografi och fotografik.

Tryckta bilder har vernissage i Lilla Galleriet på Tomarps Kungsgård lördagen 15 september 13 - 17 med Elsie Ekblom som invigningstalare.
Utställningen pågår t.o.m. 7 oktober.


Nina Norre

Lisbeth Cedwall


Mats Ole Svensson