Det kan vara jobbigt nog att skriva dagbok –
Kiwa Saito broderar sina dagböcker…

Klippan 180830
De flesta använder Facebook som en dagbok och en kommunika-tionskanal till omvärlden. Textilkonstnären Kiwa Saito broderar sina dagboksanteckningar.
Kiwa ritar och broderar sina vardagliga, enkla funderingar och betraktelser på textil i rulle med strålande, nyskapande resultat.
Sedan 2010 har hon ritat och broderat varje dag, berättat om allt från enkel middagsmat till resor, känslostämningar och möten.
Den idag 36 meter långa rullen visar inte enbart på hennes unika kreativa förmåga och hantverksskicklighet. Den fungerar även som det vackraste ID-kort som skulle fått våra förfäder med deras pergamentrullar på fall.

Kiwa fångar det stora i det lilla, något som går igen även i hennes övriga fantasieggande, lekfulla och suveränt avskalade broderade bilder och objekt med oväntade infallsvinklar av sällan skådat slag.

– Det passar min personlighet med långsamma,tidsödande arbeten som broderier. Textil är ett mjukt och levande material, föder känslor och bjuder på en mängd möjligheter. För mig är broderandet lugnande och meditativt, säger Kiwa som ställer ut på Klippans konsthall med vernissage lördagen den 1 september.

I tolv år har Japanfödda Kiwa Saito bott i Sverige. Det var nyfikenheten för den skandinaviska designen, maten och livet i nord som drev henne hit, något hon inte ångrat. Sedan dess har hon studerat i många år på tre olika konstskolor. Den senaste på HDK vid Steneby, där ho bl.a. studerade konst, design, textil och formgivning, gav henne en kandidatexamen 2012. Redan året därpå uppmärksammades Kiwa Saito av tidningen Hemslöjd som utsåg henne till en blivande textilmästare.
2016 mottog hon NVSK:s hedrande Helmer Långstipendium. Idag bor hon i Höganäs med sin svenske man och har haft flera uppmärksammade utställningar bl.a. på Galleri Moment. I Klippans konsthall visar hon livet, inte på en pinne, men väl i en liten ask. Pyttesmå figurer i runda träaskar illustrerar vardags- och fritidsmotiv i olika landskap. Miniatyrerna lever sina liv i olika terränger på jord eller i hav, minutiöst broderade och knutna med minsta tänkbara trådar, tätt, tätt. Hon leker med skalor. Ingenting är onödigt hennes konstverk. Enkelheten, det avskalade ger även hennes broderade, glasade tavlor en egen identitet. Hon lyckas t.o.m. få en enkel kaffekopp att bli intressant.
Vissa av Kiwas konstverk är fyllda av humor, andra med djupt allvar, dock alltid mänskligt igenkännliga.

Kiwa Saitos utställning i Klippans konsthall med vernissage
lördagen den 1 september pågår t.o.m. den 7 oktober.