Keramikerna Birgitta Svensson, Anette Danielsson-Dahlgren och Tomas Anagrius flankerar Jan Nilsson

Kvidinges eget krukmakerimuseum på Tomarp är invigt

Kvidinge 160715
Kvidingekeramiken - en stolt tradition som nu lever vidare…
Den goda leran i Kvidinge har i århundraden varit pottmakarnas, ”keramikarnas” som de senare kallades, levebröd. Leran var så utsökt att t.o.m. Höganäs köpte sin lera härifrån. Än idag lanseras Kvidinge i reklamen som porten till keramikriket.

På Tomarps Kungsgård invigdes i fredags ett efterlängtat keramikmuseum döpt till Kvidinge Krukmakerimuseum.
Den stora samlingen, katalogiserad och med grundligt infomaterial därtill är en donation av Lars-Ove Larsson som vuxit upp med leran hemma på gården i Rönnehill. Donationen på tio flyttlådor skänktes till hembygdsföreningen som i sin tur avsatte en bråkdel till Gyllenbielkeska hospitalet.

Dess ordförande Jan "Jansa" Nilsson tog sedan kontakt med Sparbankstiftelsen Gripen för att söka kapital till ett museum för den unika, stora kulturskatten.
170 000 kronor beviljades till muséet och som tillskott till den uppmärksammade, lovordade utställningen med Hertha Hillfons keramik som nu pågår på kungsgården.

Det var en stor uppslutning som samlades för att beskåda en historisk dokumentation med foton, bruks- och prydnadsföremål av forna tiders Kvidingekrukmakare. Cirka femton krukmakare från artonhundratalet och framåt presenteras.

Vägg i vägg med muséet med museisamlingen ställer dagens lokala framgångsrika keramiker ut sina pjäser. Dåtid, nutid flätas samman…

Tomarps Bertil Thuné skapar ytterligare liv i traditionen i sin keramikverkstad i rummet intill.
Margareth Anderberg, Birgitta Svensson och Bertil Thuné har satt samman det inspirerande kulturarvet av krus, krukor och prydnadsföremål.

Två av ortens hantverkare – Sånna Smide och Bogrens Glas har sedan bidragit med platspecifika smides- resp.glasarbeten.

Efter tal av Jan Nilsson och Sparbankstiftelsens Mats Nilsson berättade nestorn bland keramikerna Tomas Anagrius om Kvidingekeramikens historia som han själv skrivit en bok om.

– För femtio år sedan kunde man köpa Kvidingelera för 28 kronor tonnet. Då var vi fem keramiker i trakten, det dubbla hundra år tidigare. Sedan början av artonhundratalet har över fyrtio krukmakare varit verksamma här.

Invigningen avslutades inte med traditionell bandklippning utan med elegant blås i lergök, mingel och bubbel.

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Keramiknestorn Tomas Anagrius förrättade invigningen av keramikmuséet.