Katinka Husberg

Ett maximalt överflöd av färger, former, ljus, rörelse, balans och djup

Åstorp 170908
– Mina målningar skall upplevas som spontana, skapade i ögonblicket i ett enda andetag. Ofta jobbar jag med flera målningar på en gång men de får inte tappa fräschören. Jag jobbar med en grund som man kan likna vid ett huvudspår med sidovägar. Sedan följer en dialog mellan duken och mig, men jag är alltid öppen för slumpen. Betraktaren får själv fylla i vad hon/han ser! Jag lägger stor vikt vid penselföringen och rytmen i motiven, berättar Katinka Husberg som ställer ut sina målningar, teckningar och objekt på Åstorps bibliotek.
Maximalisten och koloristen Katinka Husberg är ständigt på språng. Katinkas livfulla, intensiva personlighet speglar sig mångt och mycket i hennes abstrakta oljemålningar där ett färgstarkt, till synes virvlande kaos tar plats under professionell kontroll.
Ett maxat överflöd i kompositioner av färger, former, ljus, rörelser, balans och djup, sprudlar, strilar eller flödar av färger över generösa dukar. Alla färger jobbar – retar, höjer eller dämpar.
Katinka lägger ned sin själ med samma intensitet, både i vardagen och måleriet. Även hemma i en f.d. skola i Axtorp vimlar det av färger och rörelser, från ett tjog höns, gäss, katter, en hund och en papegoja vid namn Helge Adlercreutz. Allt är maximerat – från den stora skolan, till prylsamlingar och djurantal.
– Jag är maximalist i allt. I ur och skur, i dur och moll, säger Katinka som hittade sitt personliga och djärva signum redan under den femåriga studietiden på Konstakademien Paris, Ecole Nationale Superieure Beaux Arts, kompletterad med studier på bl.a. Gerleborgsskolan. Sedan dess har hon konsekvent fortsatt med samma system och problematik med en mängd utställningar, stipendier som följd. Katinka är representerad i Statens Konstråd.

Katinka Husbergs utställning med vernissage lördagen den 9 september pågår t.o.m. den 6 oktober.