Tomas Anagrius

Keramiknestor och prisbelönt fotograf
på Höganäs museum

Keramikern Tomas Anagrius - en nestor inom svensk keramik som för de gamla keramiktraditionerna i Kvidinge vidare i nyskapande tappningar av unika ler- och stengods/skulpturer…
Unga fotografen Moa Karlberg som arbetar med att föra den gamla bildjournalistiska traditionen vidare, men som även selekterar överblivna reportagebilder och gör dem till solitärer på konstväggarna…
Det är inte mycket som förenar dessa två nya utställare på Höganäs Museum och Konsthall utom det oförutsägbara som sker under resp. arbetsprocesser. För Moa som söker upp händelserika situationer, kan plötsligt ögonblicket förändra helheten så att nya infallsvinklar och uttryck uppstår – på ont och på gott.

För Tomas är varje bränning ett äventyr, där allt kan hända. Ett äventyr är det också att beträda den stora konsthallen, där valda delar av Anagrius sextioåriga livsverk bildar en egen stilren, levande, skimrande värld. Inget faller utanför ramarna – i dubbel bemärkelse.
Formsköna, utsökt glaserade pjäser med Anagrius omisskännliga personliga signum och egna uttryck, ligger eller står elegant exponerade i en harmoniskt, genomtänkt helhet.
Lergods och stengods, handbyggt i lersjok och drejat samt oftast försett med flera lager glasyr, har tagit sig olika funktioner och former.
Traditionella bruksföremål har i Tomas Anagrius händer förvandlats och förädlats, förnyats och utvecklats samt även fått nya funktioner.
Tomas Anagrius berömda serie Kanndans med tvåpipiga tekannor i stengods har satt myror i huvudet på många besökare under åren. Varför två? Svaret är enkelt. Han ville göra två funktioner och gjorde en mellanvägg så att man skulle kunna servera två olika sorters te ur samma kanna.
Men den funktionen är nu ute ur leken. I stället är tekannorna nu unika skulpturer i skilda format och färgsättningar.
Även hans fat och skålar är rena skulpturer och konstverk, även om vissa bruksföremål produceras. 
Runda, åttkantiga, svagt böjda eller skålformade, glänsande av liv, färg och djup eller varför inte med mjuka jordfärger, rå yta, reliefer eller geometriska mönster…
Variationerna är lika många som pjäserna, varav stengodset dominerat de senaste åren.

Tomas Anagrius började sin bana redan 1956 på Konstfack i samma kull som bl.a. Bertil och Ulrika Vallien, Carl Johan de Geer och Lasse Åberg. Som lärare hade han Stig Lindberg.
Det har blivit många utmärkelser under åren i form av stipendier och konstnärslöner samt inte minst en mängd utställningar både inom och utom landet bl.a. i Japan.
Den senaste utmärkelsen var Lengertz litteraturpris som Anagrius fick för sin bok ”Keramik från Kvidinge” som utkom 2008.

Han är representerad bl.a. på Nationalmuséet och Röhsska muséet.

Moa Karlberg
Utmärkelser har även trettioåriga fotografen Moa Karlberg redan hunnit knipa bl.a. det förnämliga priset  ”Årets fotograf” 2010 och 2012 – i två skilda kategorier: 2010 för sin porträttserie och för kultur/nöje 2012.
Det visar lite av den bredd Moa har i sitt fotograferande. Hon jobbar för press och företag i Stockholm, där hon är baserad men lika mycket med egna projekt. Störst uppmärksamhet fick hon redan under studietiden på med projektet Trafficing, för vilken hon nominerades till Scanpix stora fotopris.



Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius


Moa Karlberg

I Höganäs konsthall fyller hon väggarna i den mindre hallen med överblivna bilder från olika reportagejobb. Att de blev över innebär inte att de var sämre utan att de föll ur kontexten, trots att de var värda ett bättre öde.

– Jag ger dem nytt värde genom att använda dem som konstfoto samtidigt som den röda tråden i mitt bildspråk framstår klarare även för mig själv, berättade Moa och visade en ögonblicksbild på en kvinna från Marseille.

Det finns inget konstruerat, ”gjort”i hennes bildkompositioner.
Moa söker sig till platser där det kan tänkas hända något och låter det egna yrkesmässiga ögat styra kameraögat.

Utställningarna i Höganäs Museum och Konsthall med vernissage den 24 maj pågår t.o.m. den 6 juli 2014.




Tvåhövdad kanna och fat av Tomas Anagrius





Moa Karlberg "konst/reportabilder"