Karl Mårtens på Tomarp för tredje gången

Åstorp 180615
Det är en mycket efterlängtad, gammal kär favorit, Karl Mårtens, som ställer ut på Tomarps Kungsgård 16 juni, för tredje gången. Kungsgårdens inbjudande, generösa konsthallar och dess rika fågelliv med storkar, påfåglar och myskankor i parken utanför är en perfekt scenografi för en fågelmålare som Karl Mårtens. Det anser han själv också och har egentligen aldrig släppt taget om Tomarp. Vissa av hans fågelmålningar har under flera år hängt till allmänt beskådande i caféet och dess korridor.

Även Lilla galleriet kompletterar fågelutbudet med känsligt fångade fotografier av storkars liv och leverne, förstorade vackra bilder ur boken “Storkens återkomst - för den som tror på storken”.

I stora galleriets salar hänger nu Karl Mårtens stora oramade, färska akvareller på handgjort papper, upphängda på klämmor. I väntan på besökare, nyfikna fans och intresserade samlare. Karl Mårtens inträngande, flyhänta fågelstudier fascinerar såväl kritiker och konnässsörer som ovana konstbesökare. Det doftar redan publikrusning.

Varje fågelarts individuella särart i rörelser och blick observeras och fångas med svepande penseldrag. Hans detaljerade arbete med att nå varje fågelarts optimala uttryck, ge dem skärpa och “själ” är unikt. Det är även Karl Mårtens arbetsmetod.

Som zenbuddist har han lärt sig släppa kontrollen och motståndet att planera.. Efter meditation kopplar han bort intellektet, frigör slumrande resurser och arbetar intuitivt och accepterar resultatet. Det första penseldraget är avgörande och Mårtens vet att han är färdig, “när fågeln tittar på mig”.
Den som har sett Karl Mårtens arbetsprocess i en performance glömmer det aldrig!

Någon performance blir det inte denna gång.
Men vi lär få se Karl Mårtens i aktion i japanska budotekniken Kyodo tillsammans med Helsingauburgs Långbågskyttar söndagen 17 juni,
dagen efter hans vernissage.