Karin Håkansson

Tankeväckande, livgivande och färgstark
utställning på Galleri Moment

Ängelholm 160114
Det är underbar, fantasifull och färgstark egen planet med träff- och formsäkra, gärna poetiska, kluriga och fantasifulla symboler som inom kort visas på Galleri Moment.

Karin Håkanssons konst genomströmmas av en sprakande, obetingad livslust och humor. Livsfilosofiska funderingar, där allvaret andas i hörnen och åskådliggörs i såväl skulpturer som objekt och målningar.

I en signifikativ skulptur syns livet bara gunga på i ett flöde av oavbruten livsenergi. En evig balansakt…
Som i en spiral där den lille börjar skolan, klättar eller gungar vidare till jobb och måsten och åter måsten. Spiralen blir allt högre tills det nalkas afton för evigt och den stackars människans sista undran blir: Vad det inte mer än så här?
”Ensam i bräcklig farkost” eller ”Quo vadis? är ett av några av många poem som Karin associerar till i de konstverk, där hon berör den frågeställningen.
Den lilla apan undrar inte. Det gör inte heller de originella, uttrycksfulla katterna, fåglarna, kaninerna eller hönsen som befolkar Håkanssons värld, i mellanrummet mellan dikt och verklighet. Djuren lägger större vikt vid varandra.

– Människan står ensam på jorden med hjärtat genomborrat av en solstråle och plötsligt är det afton, säger Karin och visar oss en solvagn - en hyllning till solen.

Runda, ofta livgivande röda formationer dominerar i akryl och temperamålningar som symboler för hopp och möjligheter. Budbäraren och rödhaken Sture tittar ofta fram mellan sagolika fjärilar i en gnistrande livfull värld, full av tecken.
Allt levande har samma värde i Karins egen världsbild.

I objekt och skulpturer används bl.a. fernissa, lera, betong, gips och armeringsjärn. Materialmässigt gör nämligen Karin som Kajsa Warg – tager vad hon hafver, mixar, blandar eller varför inte målar över.
Allt från bladguld hon av en slump hittat i en gammal låda, till en ram som tillhört Stellan Mörner och vidare till navkapslar…
Nyfikenheten och hängivenheten till skapandeprocessen kan ta sig förunderliga vägar hos denna intensiva konstnär.

– De här tre skulpturerna är gjorda av navkapslar och visar kvinnors styrka. På hennes huvud vilar herraväldet, säger Karin spjuveraktigt, när vi närmar oss en stor triptyk. Den är inspirerad av en femtonhundratalsmålning med motiv av en drottning, en bondkvinna och kvinna som sedan brändes på bål.

Ett stycke kvinnohistoria även här… Aktuella ämnen som berör bl.a. vulkanutbrott på Island och Parisdåden syns i några av hennes verk bland hennes underfundiga, levande skulpturer och högst dekorativa målningar.

Karin Håkansssons utställning har vernissage lördagen den 16 januari och pågår t.o.m. den 6 februari.




©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan