Susanne Jönsson

En levande välkomponerad julutställning
på Tomarps kungsgård

Kvidinge/Tomarps kungsgård 171125
Julbocken hälsar välkommen till Tomarps Kungsgårds julutställning.
En trappa upp står en soldat vakt i Susanne Jönssons akrylmålning “Mein Kampf”. Han har mycket att bevaka.
Susanne har förmånen att få visa sin bredd och kunnande i hela konstsalen och intilliggande hall.

– Konst skall skapa en dialog, byggas av glädje och ge glädje, säger Susanne Jönsson som älskar att experimentera, hitta nytt i allehanda konsttekniker. Den är en skön mix av olika inre och yttre intryck som växer fram på väggarna i en homogen utställning med ett tydligt personligt avtryck. Små välbalanserade landskap bl.a. från Island, vissa med elegant avbrutna linjespel, samlas i dekorativa grupper intill lekfulla akryler med naivistisk prägel.
Det är en levande, välkomponerad konstutställning med rik variation av minnesfragment.
I rummet intill förstärks de gula tapeterna med värmande flamskvävnader. Här möts nutid och dåtid i en urgammal textilteknik. Vissa gobelänger härrör från artonhundratalet medan andra är nygjorda.
Bland dekorativa mönster tittar även sakrala, glittrande änglar fram. u Dt färgstarka utbudet bjuder på såväl kuddar och dukar som väskor och bonader till stolar och bord. Roliga vävnader med motiv av barnteckningar ut, vävda av Kerstin Jonsgård sticker ut.
Hon citerar Klee som slog fast att man blir aldrig så bra som när man var sju år. Det instämmer vi i.
I det rummet intill huserar saligen insomnade älskade hundar i alla raser på bild eller i skulpturform i en utställning av Margareth Anderberg.
Större djur hittar vi i nedre hallen, där Kvidingefödda Yvonne Gustafsson visar bilder på Kenyas krympande elefantbestånd. Sedan 2007 har Afrika förlorat 144 000 elefanter, främst p.g.a. tjuvjakten på elfenben. Yvonne Gustavsson är projektledare för organisationen Mara som arbetar för att rädda elefanternas bestånd idag och i framtiden.
Hon är även keramiker och visar delar av sin produktion i Lilla Galleriet.
Tomarp Kungsgårds julutställning bjuder i år på en opretentiös, mångsidig, inspirerande julutställning för hela familjen.

Utställningen pågår t.o.m. 22 december


Tomarps älskade familjehund bullterriern Sippan - numera änglahund


Susanne Jönssons "Min Kamp"


Kerstin Jonsgård


Keramik av Yvonne Gustafsson