Bjuvs Ukuleleförening underhöll

Julfest på Frivilligcentralen

Åstorp 161206
Ensamhet och ofrivillig isolering p.g.a. sjukdom, rädsla, osäkerhet, flytt, skilsmässa, hög ålder m.m. är ett eskalerande samhällsproblem.
Medmänsklighet, empati och handlingskraft från frivilliga krafter måste till för hjälp och stöd i tunga livssituationer.
I Åstorp är man väl medvetna om svårigheterna. Sedan 22 år finns frivilligcentralen som en mänsklig, varm stöttepelare och ett stimulerande bollplank för de drabbade – många av äldre årgångar.

 Alla volontärer har tystnadsförsäkran och hjälpen är kostnadsfri.

 – Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan.

Den deklarationen är en av de grundläggande målsättningarna i  Åstorps socialförvaltnings verksamhet och står också på bästa plats i Frivilligcentralens lilla infoblad. Men utan empatiska, engagerade eldsjälar som helhjärtat och gratis ställer upp hade inte Frivilligcentralen fungerat. Endast en tjänst är tillsatt. Verksamheten är oftast i gång några timmar under merparten av veckans alla dagar. Gemensamma aktiviteter som fika, bingo och kortspel fyller timmarna liksom hembesök, rådgivning, telefonkontakter, sällskap på promenader eller ledsagning – allt efter behov och intresse.
Dessa volontärer, friviligarbetare är värda all uppskattning för sitt behjärtansvärda arbete.

1985 införde FN den 6 december som internationell Frivilligdag, något som naturligtvis firades som sig bör på Frivilligcentralen.
Dagen efter Frivilligdagen tittade vi in i lokalerna på Trädgårdsgatan och möttes av ljuva dofter av nybakat från köket, där Kerstin Jonsson och Gun Nilsson stökade inför dagens julfest.

– Det här är roligt, stärker självkänslan, där det känns tomt efter pensioneringen, berättade Kerstin som drivit blomsterbutiker på orten tidigare och sade sig klättra på väggarna om hon inte fick känna att hon behövs och gör nytta. Det kan hon vara säker på att göra här.
Bordet stod dukat för trettiofem personer inne i gemenskapsrummet, där kaffe och landgångar skulle serveras.


Monica Nielsen, Gunilla Johansson, Jan-Erik Johansson, Gun Nilsson och Kerstin Jonsson är gänget som håller i trådarna


Tomtefar skyndade också förbi...

Gunilla Johansson som inom kort skall pensioneras från sin tjänst på Frivilligcentralen, övervakade dukning och städning tillsammans med maken Jan- Erik. Monica Nielsen med Bjuvs Ukuleleförenings logga på sin T-shirt sade sig trivas förträffligt redan från första början.

– Här är varmt och trevligt. Jag stortrivs, berättade Monica som gärna både sjunger och spelar för sina gäster när andan faller på.

Musik och god mat är bara några av Frivilligcentralens tjänster och  insatser  som kan bidra till att stärka gemenskapskänslan och öka det sociala kontaktnät som många av Frivilligcentralens gäster saknar.