Jonas Nilsson is back in town!

Åstorp/Grytevad 140328
För tredje gången ställer nu en av landets främsta naturmålare ut på Galleri i Hultman.
Det är populäre Jonas Nilsson som är i farten igen med en rikhaltig produktion av färska oljemålningar och fräscha akvareller med fågelmotiv. Sedan arton års ålder har Jonas varit i en unik position på den svenska konstarenan.
En konstnär som säljer rubbet på en utställning är mer än sällsynt – en ouppnåelig dröm för de flesta.

För Jonas Nilsson är det närmast vardagsmat ända sedan tidiga tonåren. Redan som knappt femtonåring hade han sin första utställning, redan då med fokus på naturen.
Glöden, värmen och det starka naturengagemanget i kombination med stark vilja att konstnärligt uttrycka alla intryck, har drivit den konstnärligt begåvade Uppsalakillen outtröttligt framåt. I skogar, på ängar, vid havet… I decennier…
Men han vilar inte på sina lagrar.

Geni är intresse, sade Olof Palme en gång i tiden – ett myntat uttryck Jonas säkert instämmer i.
Naturmåleriet står hans hjärta närmast – har alltid gjort och så lär det förbli – på uppmärksammade utställningar i såväl Sverige som Japan, USA och England.
Inte ens sina egna barn har han förevigat på duken. Skogens alla djur och himlens alla fåglar däremot har fått desto större uppmärksamhet. Framför allt fåglar och fjärilar, dess variationer i arter, dräkter, färger och miljöer tröttnar han aldrig på.

Att hitta ljuset, varje arts särart, rörelse och anatomi studeras minutiöst med skissblocket till hands.
Det är inte för inte han bl.a. är medlem i internationella Birds of Arts.

Och Jonas fortsätter att klättra på framgångsstegen, väl medveten om att ingen är fullärd och att hårt arbete och ständigt sökande, leder framåt.
Nya vinklar, små förändringar i detaljer eller tekniska metoder för att få fram det hans öga uppfattar och vill föra vidare i subtila stämningar och nyanser…

– Det är inga jättesteg jag klättrat sedan sist men jag går mot starkare färger. Strävar att ge akvarellen mer tyngd utan att överarbeta. Det gäller att hitta gränser och samtidigt våga – t.ex. låta vattnet rinna, flöda och få ett eget liv i akvarellen.
Bakgrunderna har blivit mer och mer viktiga. Där kan jag leka mer, ta fram abstrakta element. Min rädsla för att lämna vitt är också borta. Det är problemlösningar hela tiden – som att klättra steg för steg uppför en trappa…

Jonas Nilssons utställning har vernissage på Galleri Hultman och konsthall den
29 mars kl. 13 00 -16 00

Utställningen pågår t.o.m. den 28 april