Johan Thunell i färd med att hänga 250 "nyllen"

Johan Thunell har dille på nyllen

Åstorp 141128
Ett av livet stora, förbryllande gåtor är att vi alla till utseendet är olika och unika. Tanken är svindlande att ingen är en exakt kopia av någon annan. Vi formas av gener, karaktärsegenskaper, livserfarenheter, sjukdomar, fram- och motgångar…

Nya drag uppenbarar sig under årens lopp. Rynkor ristas in. Men redan som nyfödda är vi inte exakt lika någon annan. Och vi kollar automatiskt varandras utseenden, om inte annat för att spåra karaktär, personlighet och känslostämningar. Beteendet är så invant och naturligt förekommande i vanligt vardagligt samspel och samvaro, att vi knappast är medvetna om det.
Känner vi inte igen varandra blir vardagen ett komplicerat elände, vilket många ansiktsblinda och demensjuka vittnar om.

– Det är ett nedärvt beteende. Det är viktigt att kunna särskilja varandra för att klara oss I tillvaron säger keramikern Johan Thunell som ställer ut på Åstorps biblioteksgalleri med vernissage lördagen den 29 november.

250 “Nyllen” i rakubränd keramik – små och medelstora, alla med ett eget utryck, känsla och personlighet kommer då att blicka ut från galleriväggarna.
Det är ett fascinerande persongalleri av sällan skådat slag som möter oss.
Johans känslostarka, ofta humoristiska “Nyllen” är lika unika som människorna själva. Alla förmedlar ett eget personligt uttryck. Inga ögon, näsor eller munnar har identiskt lika proportioner, mellanrum eller drag som i någon annans nylle. Det är ytterst små, små detaljer som skiljer oss alla åt.  En förvånand upptäckt för många blir nog den att det mest är dragen runt munnen som särskiljer oss människor. Ändå lägger vi så stor vikt vid ögonen som själens spegel och ett svallande hår. Johan Thunells “Nyllen” saknar hår, något som bidrar till att nyllena förknippas med mansansikten.

– Det kan nog stämma att dragen vid munnen kan vara avgörande, instämmer Johan medan han fäster krokar på stora svarta väggtavlor att hänga sina nyllen på. Det är ett ganska känsligt arbete, där hållfastheten är A och O för de ganska tunga, men alltför lätt krossbara keramiska alstren.

Men det det är också en känslig, lyhörd arbetsprocess han jobbar med hemma I ateljén I på Österlen, där han även medverkar I ÖSKG:s konstrunda.  På YouTube visar han på ett genuint, nästan ömsint manuellt hantverksarbete av finaste kaliber, när han skapar sina större individuella verk. De mindre använder han gipsformar till.
Johan Thunell som utbildade sig på Croydon College of Art I London på sjuttiotalet började sin karriär med att tillverka bruksgods för att därefter övergå till skulpturell gestaltning av människor och djur.




– Intresset för den mänskliga fysionomins känslouttryck ökade sedan åren och jag skapade mina “Nyllen”, något som jag troligen aldrig tröttnar på!

Johan Thunells “Nyllen” har väckt uppmärksamhet inte bara här i Skandinavien. Intresset har varit stort på museer, gallerier och konstmässor såväl i USA; Europa som i Asien.

Utställningen med Johan Thunells “Nyllen” med vernissage lördagen den 29 november pågår t.o.m. den 3 januari.