Johan Bjäntoft ställer ut på Galleri Moment i Ängelholm

Han förvandlar lera och skröfs till keramiska skulpturer

Ängelholm 140708
Kan sanden bli till guld, kan väl överblivet leravfall och skröfs i professionella händer förvandlas till keramiska skulpturer…
Åtminstone om skulptören och konstkeramikern heter Johan Bjärntoft.
Johan är en ung coming man på 28 år som tog sin masterexamen i Keramikkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk 2012. Samma år mottog han Eric Ericssonstipendiet och blev dessutom ”Blås och Knåda" stipendiat.

Det är en lovande start på en karriär som sedan dess fullföljts med ett flertal uppmärksammade utställningar, lärarjobb på Konstskolan Munka samt konsult- och projektledarjobb på Keramiskt Center.

Lördagen den 12 juli är det vernissage på Johan Bjärntofts naturinspirerande skulpturer i udda, experimentella tekniker och ytbehandlingar – Alla former sökta och inspirerade hos Moder Natur själv, dock aldrig kopierade.

– Det intresserar mig inte att kopiera eller göra avgjutningar. Det är undersökandet av naturen som främsta inspiration i görandet som är min drivkraft, säger Johan som i naturen ser ett driv och en självklarhet som även finns i leran.

Vi träffar Johan, när han packar upp sina verk och börjar placera dem på strategiska ställen på podier och väggar inför utställningen. Hälften av verken härrör från hans Masterarbeten mestadels i stengods  och med porslinsenglobe.
Under hans tredje studieår av fem, blev Johan trött på den släta ytan i den svarta leran, sneglade ned i hinkarna med alla dess överblivna spån och skröfs av leran och började att experimentera med avfallet.

Efter mycket trial and error, använde han så småningom rivjärn till halvtorkade lersjok för att tillverka spån som sedan fuktades, knölades ihop och kastades kring en ritad cirkel.
I andra skulpturala verk bygger han på starka kontraster, där den ena sidan är slät av gipsformen, den andra krackelerad.
De s.k. misslyckanden som skett under den viktiga känsliga och sökande skaparprocessen, har i Johans fall lett till nya upptäckter.

– När jag färgat och sprayat med tryckluft, sprayade jag för mycket vilket resulterade i en krackelering som jag nu medvetet använder, berättar Johan medan han hänger en väggskulptur.

Förutom den udda metoden med rivjärn, använder Johan bl.a. en skumgummimadrass som mjukt underlag när han tänjer remsor som sedan skall bli pinnar.
Men han tänjer inte bara remsor utan i hög grad lerans gränser. Allt som finns i skogen återskapas med Johans personliga signum tillbaka till naturens eget material – leran.

Utställningen pågår t.o.m. 2 augusti