Joel Lundberg – Gammal genuin glasteknik i ropet igen

Åstorp 161020
Allas vår längtan efter att fånga ljuset i såväl sinne som omgivning har lett till en revival för glaskonsten alla kategorier. 
Glaskonstnären Joel Lundberg är en av ett dussintal i landet som yrkesmässigt arbetar med det gamla genuina hantverket med bly- numera tenninfattad glasteknik. Vi möter hans verk på dörrar, entréer, fönster och väggar både hos privatpersoner och i offentliga miljöer.

Med fördel används denna teknik sedan urminnes tider även i kyrkobyggnader.
Som inredningsdetalj och blickfång är den ofta oöverträffad med dess unika förmåga att skapa stämning, skönhet och låta ljusets lekar komma till sin rätt.
Lördagen den 22 oktober ställer Joel Lundberg ut på Åstorps bibliotek.

Det är en öppen, glad man med cowboyhatten på svaj vi möter i utställningstagen, snabb i repliken som den göteborgare han är.
Sedan elva år trivs han dock förträffligt i Hasslöv på andra sidan Hallandsåsen.
Joel bodde länge i USA, där han också utbildade sig i den blyinfattade glasteknikens omständliga, tidskrävande turer. Influenser från besök i indianreservat i Grand Canyon är tydliga i motiv och formspråk i vissa av hans stora skulpturer.

– Annars är det två riktningar som utmanar mig - det klassiska formspråket och jugendstilen. Jag arbetar med bränt färgat glas i otaliga nyanser, material som jag köper från Tyskland. Efter noggranna skisser, skär jag ut utvalda, passande bitar och färgkombinationer, löder och lägger pussel. Arbetet är enormt tidskrävande, det svåraste är att skära runda former. För att få perspektiv, kan jag göra vissa delar upphöjda på ena sidan och nedsänkta på en annan del, förklarar Joel och visar ett dekorfönster med ett vackert fågelmotiv, där perspektivet tar plats och förstärker fågelns rörelse.

Det är en mycket dekorativ utställning med stora variationer som Joel Lundberg skapat. De böljande mjuka, slingrande jugendmotiven får konkurrens av marina eller geometriska i de effektfulla konstfönstren och skulpturerna. Tärnor, måsar och skepp fastnar gärna i glaset.
Bland bruksföremålen som speglar, lyktor och utmärker sig kandelabrar i guldskimmer i kontrast till de andra verkens rena färgskala.

– Jag får ofta beställningar av inredningsarkitekter. Mitt största offentliga verk hittills är ett verk – ”Livets träd” som kan beskådas i entrén på Halmstads högskola. Många av mina verk har också sin plats i olika kyrkorum. Förr var det vanligt med fönster och dörrar eller detaljer i den här tekniken i hemmen.  Men fler och fler tycks ha upptäckt effekten med konstglas, att sätta dit ett fönster som inte finns eller var tänkt i inredningen.

Efter tjugo år med detta hantverk känner Joel Lundberg sig respekterad som konstnär fullt ut, har kommit med i Hallands konstrunda och har byggt upp en flitigt besökt studio på andra sidan Hallandsåsen – en plats där han inte lär sakna inspiration med dess rika natur och fågelliv.

Joel Lundbergs utställning med vernissage lördagen den 22 oktober pågår till den 18 november.


Livets Träd • Foto: Privat

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan