Joanna Thede

Konstnär som sprider ljus i Klippan

Klippan 171012
Det är ljuset, denna förvandlingens mästare, som gör det slutliga jobbet för konstnären och ljusinstallatören Joanna Thede från Råå.
I utställningen “Kura skymning” på Klippans konsthall vill hon i lätta installationer och skulpturer visa, hur ljusets gäckande lekar och skiftningar, reflexer och skuggor, kan förändra en utställning, få den att ändra karaktär, färg och stämning.

Joanna Thede har ett digert CV.
Ljusartisten Joanna som har bl.a. diplom från Konstfack i visualiserade forskningsprocesser, tog en kandidatexamen i konst i Glasgow School of Art, där hon studerade skulptur i tre år. Ett stipendium från Helsingborgs Konstförening är bara en av många stöttepelare i form av utmärkelser. Joanna har gjort en stor mängd uppmärksammade utställningar och projekt i offentlig miljö, såväl interiört som exteriört, ofta med flera samarbetspartners. Mellan varven är Joanna verksam som konsult på Kulturmagasinet i Fredriksdal och leder även workshops.
– Allt handlar om ljus. Jag önskar ge människor en upplevelse och insikt genom att på bästa sätt åskådliggöra ljusets skiftningar– från elva på förmiddagen till sex på kvällen. Det fysiska materialet i skulpturer och objekt är den stora samarbetspartnern för att skapa en ljusbild. Ljuset blir sedan en bärande del av verket.
I “Kura skymning” har jag bl.a. använt mig av tomma blisters eller andra medicinförpackningar som material till skulpturer, lampor eller installationer.
Det är mitt sätt att samtidigt sätta ett av våra samhällsproblem under debatt– vår stora pillerkonsumtion. Den ligger som ett bubblande nätverk som bär upp hela vår samhällskropp. Hålen i nätverket stämmer väl med hålrummen i blistern, säger Joanna som så långt det är görligt använder sig av återvunnet material, hämtat hos samlare. Överblivet hår från frissans golv, pressas mellan laminerade plexiglasskivor i lampskärmar. UtslitnaCD-skivor blir skulpturala mobiler som skapar regnbågar.
Ingenting är färdigställt två dagar före vernissagen lördagen 14 september. Det byggs för fullt.
En stor ljusstake med LED-lysrör installeras som blickfång. I fönstret hissas en textil med fotografiskt avtryck av blisters.
En elegant, formskön installation i plexiglas “Ormens berättelse” skall lysa i den andra änden av konsthallen. Det ser ut att bli en spännande, udda utställning i denna funktionella konsthall som brukar få även kräsna utställare på fall. Så även Joanna Thede.
– Wow, jag visste direkt att jag ville ställa ut här, säger Joanna som råder besökare att titta in vid olika tidpunkter för att till fullo uppleva hallens och verkens förvandling i takt med dagsljusets skiftningar.
Joanna Thede är annars van vid vackra konsthallar. Hon är representerad bl.a. i Biblioteket i Alexandria, i Berlin, Skottland och Sydafrika.
I samband med utställningen kommer Joanna i samarbete med “Bästa biennalen” att hålla workshops med elever från Åbyskolan. Deras verk blir sedan en del av utställningen.
Utställningen “Kura skymning” har vernissage lördagen den 13 oktober på Klippans konsthall och pågår t.o.m.19 november.