Gudrun Jander och Sebastian Ahlberg ställer ut på Hillesgården

Med känsla för djur och natur

Hillesgården/Stidsvig 160429
Naturens under och dess gåtfulla, formsäkra invånare tar plats innanför ramarna på Hillesgårdens konstsalongs akvarellutställning. Två skilda generationer akvarellister – välutbildade och meriterade Gudrun Jander med en diger utställningslista bakom sig, ställer ut tillsammans med förstagångsutställaren Sebastian Ahlberg.
De ser ut att trivas förträffligt tillsammans under det gemensamma temat naturens och djurens väsen.

Det finns annat som förenar det udda paret. Båda är nämligen återbördade till den skånska myllan. Gudrun bodde i tjugofem år i de jämtländska skogarna. Sebastian levde från spädbarnstiden och merparten av hans unga liv i det vackra Hälsingland.
Båda vill fånga stämningar och inre upplevelser från verklighet och drömmar och få dem att stanna kvar hos betraktaren med akvarellens hjälp.
En större frihet än tidigare upplevs också av båda i deras skilda utvecklingsfaser i livet – Gudrun Jander som pensionär och Sebastian som slutat på Lantbruksgymnasiet och nu jobbar som linjearbetare i skogen.

Gudrun Jander med erfarenhet som kulturskribent och lärare arbetar även med såväl akryl och olja som skulptur. Men akvarellen ligger mycket nära hjärteroten. Det är en teknik hon även är lärare i.

– Ta vara på atmosfären, lita på akvarellens teknik och den egna förmågan är ett råd hon brukar ge sina elever.

Hennes finstämda sagobetonade motiv, gärna med mytologisk anknytning och poetisk känsla är välarbetade i ett vått i vått-flöde.
I hennes symboliska bildvärld intar våra gåtfulla och mest formfulländade djur – hästen och katten – hedersplatser. De agerar som uttrycksfulla, symboliska berättare förutom den estetiskt vackra ögonfröjden.
Förutom häst- och kattfascinationen inspireras Gudrun som även har en fil. kand i konstvetenskap med huvudämnet arkitektur i sitt CV, av musikens makt. Det syns också i hennes i motiv.

En rolig serie på tre, där hästar dansar boogie woggie på de två första bilderna och den tredje övergår i allegrorytm är lustfyllda och lekfulla motiv, målade på mörk botten med dansande noter i atmosfären.
Udda är också hennes Äppel Päppel och Lökstilleben, där hungriga flugor som flockades till lök och frukter är förvandlade till små pegagushästar. Hästar och katter dominerar visserligen i hennes vilsamma, harmoniska målningar men även kattugglor och getter tittar fram.
De sistnämnda djuren syns på en målning kallad Fortifikation, där getter uppe vid Hovs Hallar kollar besökare.


Gudrun Jander


Gudrun Jander


Sebastian Ahlberg

Bredvid hänger detaljrika akvareller av Sebastian Ahlberg.
Skogen, dess magi, lantliv, folktro och historia är ämnen som får Sebastian att ta fram akvarellpapperet.

– Akvarellen är ett medel för mig att uttrycka mina känslor.

Jag är pedant, vill göra allt så äkta jag kan för betraktaren, säger Sebastian och visar syn för sägen på en målning av ett vildsvin, där han omständligt målat djurens täta päls strå för strå för att få den naturtrogen, vilket han också lyckats med.
Bland hans övriga motiv märks ett typiskt hälsingelandskap, där fyra månniskopar, från saga, dröm eller folktro gömmer sig mitt i naturen.

Hillesgårdens utställning har vernissage den 1 maj och pågår till den 30 juli.


Sebastian Ahlberg

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan