Per Jadéus

Per Jadéus "Konterfej"
i Klippans konsthall

Klippan 141017
Per Jadeus utställning “Konterfej” kan liknas vid en fiktiv opera- eller teaterscen, en festlig låtsasvärld, där aktörerna väntar på entré och strålkastarljus. Scenplatsen är Klippans konsthall, ett galleri som han tidigare gästat som utställare vid invigningen för tio år sedan.

Vibrationerna av teaterdamm borde passa teatermannen och sjuttonhundratalskungen Gustav 111, vars ande svävar över de flesta porträtten på utställningen även om andra ännu tidigare epoker tar plats här och var.
Moderna människor, ett färgstarkt personnage iförd sjuttonhundratalskläder blickar ut från mörka egentillverkade ramar i ett svagt dunkel. Modellerna är människor från nutida maskerader på slott och herresäten, i föreningar, på events eller speciella sjuttonhundratalsdagar som plåtats och förevigats enligt den traditionella konstens alla gyllene hantverksregler och stoffmåleri.

Där de flesta andra konstnärer idag skalar och skalar, stiliserar ibland in absurdum för att nå det optimala uttrycket, gör Per Jadéus tvärtom. Det är realistiska porträtt, gärna med tillhörande överdådiga, färgstarka kostymer och attribut som berättar om deras yrken eller karaktärer.

Moderna tidsresenärer har förvandlats i Pers oljemålningar till välmående mamseller, mätresser, präster eller högre dignitärer och placerats i dimmiga, drömska bakgrunder, lika den tidens romantiska kulisser,
De ser ut att trivas i sina nya roller. Det gör även Per Jadéus själv, när han får tillfälle att klä ut sig på i egensydda, sjuttonhundratalskläder på de festliga arrangemang som anordnas av landets sjuttonhundratalsfrälsta, dess föreningar och årliga arrangemang

En romantisk epok där estetik och elegans var i högsätet, en tid  dit många längtar  - däribland konstnären själv som hellre kallar sig konsthantverkare och konterfejer än konstnär. Ändå är han en framgångsrik och välmeriterad konstnär och en flitig uppmärksammad sådan under många decennier. Stipendieregn har tillkommit under åren bl.a. från Statens Konstråd ett flertal gånger.

– När jag efter konststudier började måla var jag barn av min tid - en typisk sjutttiotalskonstnär med politiska ambitioner. Sedan följde många år då jag drogs till barockträdgårdarnas magi och sökte mig till de motiven. De senare åren har jag varit helt uppfylld av porträttmåleriet, säger jubileumsutställare Per Jadéus som  kommer att arbeta med pensel, färgtubar och staffli på Klippans Konsthalls 10-årsdag 25 oktober.

En jubileumsfest utlovas av konstföreningen med mingel, underhållning och mat från Seniorens Catering.

Vernissage på Per Jadéus utställning “Konterfej” lördagen 18 oktober. Utställningen pågår t.o.m.30 november.


Per Jadéus självporträtt och mask