Ingrid Schöön Holmberg

Det råder Schöön harmoni på
Galleri Moment

Ängelholm 141010
Det råder skön harmoni på Galleri Moments välhängda väggar, där nya utställaren Motalakonstnären Ingrid Schöön Holmbergs oljor, akryl- och temperamålningar nu med självklar suveränitet och ensamrätt tar plats i galleriet. Temat är “Tidsresan”.. 

Ett nedtonad, meditativt gränsland mellan abstrakt och svagt realistiskt - mellan dröm och verklighet, mellan det upplevda och fiktiva, möter besökaren.
I Ingrid Schöön Holmbergs milda, skimrande ljusa och poetiska bildvärld, där skörheten anas men hoppet vinner, syns tecken i skyn – som formationer eller figurer.
Måleriet är subtilt, sensibelt med en skickligt balanserad färg – och ljussättning därtill. Det är ett dekorativt måleri med flera dimensioner.
Den ställer lätt frågor för vissa, för andra räcker det estetiska intrycket.


Detalj ur större målning

Som en ask lockande, pastellfärgade praliner med oväntat men gott innehåll!
Tiden ja, alla har vi en tidsresa vare sig vi vill eller inte att relatera till.
Ingrid Schöön Holmberg bjuder på sin egen individuella tolkning.

– Tiden är så otroligt viktig. Med vår moderna teknik kan vi snabbt resa både bakåt och framåt, men vi har svårt att vara här och nu. Att vara närvarande i ögonblicket! Vi stressar och jäktar. För att orka och klara av alla yttre påfrestningar i ett samhälle och en natur som förändras och förvandlas i rasande snabb takt, behövs den inre världen.

Det är lätt att digna under alla intryck. Med min konst vill jag leda förbi svårigheter, visa på sårbarheten och inge hopp, säger Ingrid och visar på en serie oljemålningar där människor i grupp, stilistiskt ristade som runskrift syns i det milt färgsatta imaginära samhället, där huskonturer mycket svagt anas här och var.

– Det är stoppen i livet, hållplatserna jag vill ta fram.

Ingrid Schöön Holmgren började förhållandevis sent i livet med sin konstnärliga verksamhet.
Hon var som många andra hemma med barnen under ganska många år innan hon började sin bana på Gerleborgsskolan, med ett internatliv som hon i likhet med många andra elever sätter mycket högt.
Sedan mitten av nittiotalet ser det ut ha gått spikrakt framåt. Många separata utställningar och över ett trettiotal separatutställningar har passerat revy bade inom och utom landet. Bl.a. har hon synts på konstarenorna i såväl Berlin som Bologna och Hanoi, där hon bl.a. passade på att lära sig lackmålning.
Hon är representerad på ett flertal landsting och kommuner och är medlem I bl.a. KRO, BUS och Sv. Konstnärsförbundet.

Ingrid Schöön Holmbergs utställning “Tidsresan” har vernissage på Galleri Moment lördagen den 11 oktober och pågår t.o.m. den 31 oktober.