Hovturnén 2016 – ett kärt återseende på Tomarps kungsgård

Kvidinge 160730
Kan man suga på samma karamell hur länge som helst? Den frågan ställde sig en besökare innan det ridande gänget i Hovturnén tutade och körde igång i parken på Tomarps Kungsgård.
Jodå, om kocken som i detta fall – härföraren Wille Crafoord - är en erfaren Karamelodikstipendiat som förnyar receptet med nya smaktillsatser och udda kvalitetskryddor varje sommar.
Lill Lindfors, Arja Saijonmaa, Dan Hylander, Nanne Grönvall, Linda Bengtzing och Richard Söderberg är bara ett få tal av de namnkunniga artister som satt extra sprätt och vitaminer till anrättningen hos den ridande Hovturnén genom åren.

I år var det populäre och säkre Danne Stråhed och imponerande vokalstarka unga Kristin Ampari som var gästartister med ömma bakar men med klara strupar.
Det är alltid lika fascinerande att se och höra hur varje nykomling i järngänget – Wille, Olle Linder, Niklas Lind och järnladyn herself Gunhild Carling – förändrar, förtätar sinnesstämningar och öppnar för nya musikaliska vägar.

Kvällen började lite trött, men fungerande med Wille Crafoords typiska ordekvilibristiska småprat och välvilliga integrerande med publiken.
Likt lydiga förskoleungar ställde den tvåhundrahövdade publiken glatt upp när den pedagogiske härföraren gav order om att klappa, sjunga och dansa.
När samspelet med publiken satt, var arenan krattad för artisterna. Stråhed satte fart med en svängig låt om kärlek, senare med den av publiken innerligt älskade ”När en flicka talar skånska”. Röstmässigt verkar han ha en potential som väl räcker till för mer avancerade musikgenrer. Kristin Amparo förvånade med sina kraftfulla röstresurser, sceniska mognad, musikaliska tonsäkerhet och tolkningsförmåga. Hennes intensiva gestaltning bl.a. av den egenskrivna ”We are all one” fick publiken på fall.
Och så denna tornado och musikaliska jazzunder, Gunhild Carling av högsta internationella klass…


Wille Crafoord, Danne Stråhed, Kristin Amparo och Gunhild Carling




Gunhild Carling

Denna stjärna störtade in på scenen som en kulspruta. Ivrig, på hugget och spelsugen pladdrade hon sedan forcerat glatt på, innan hon drog igång med lysande swing- och jazztoner i blås och sång.

Hon är ett svenskt musikaliskt fenomen i ständig förändring. Trodde inte hon kunde gå längre... men svärtan, djupet i rösten har blivit ännu bättre sedan sist. Amparo och Carling jobbade förövrigt tillsammans i ett nummer, en duo som nog många vill återse i andra sammanhang.

Stöttepelarna rutinerade Olle Linder och vältaliga och välspelande Niklas Lind knöt samman och balanserade föreställningen – allt under Wille Crafoords vakande öga.

Det blev en betagande vacker kväll på kungsgården – inte bara från scenen. Konkurrensen kom från naturen .
Kvällshimlen skiftade hela tiden, i olika molnformationer och ljusspel av sällan skådat slag.

Svalornas koreografi och storkarnas supereleganta flygning och djupdyk därtill… Bättre scenografi kunde inte de ridande artisterna inte få, inte heller bättre publik.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Wille Crafoord, Danne Stråhed och Gunhild Carling

 
Niklas Lind och Kristin Amparo i en duett