Marie Holmgren och Ann Gustavsson

Konstnären, pedagogen och projektledaren Marie Holmgren ställer ut på Galleri Moment

Ängelholm 171110
Skogens mångfald är så rik att vi alltför sällan stannar och iakttar varje enskilts träds särart och individuella uttryck.
Vi ser inte “trädet” för all skog.
Konstnären, pedagogen och projektledaren Marie Holmgrens insiktsfulla skärskådande och fascination av det individuella uttrycket hos träd har resulterat i en utställning på Galleri Moment. Vernissage lördagen 11 november.

Här vill Marie Holmgren bjuda på en fullödig skogskänsla med sina gestaltningar av individuella träd i teckningar, skulpturer och målningar. Ett ljudverk av kompositören Ann Gustavsson förstärker känslan av skogsluft, skapar andlighet och stillhet till Maries gestaltningar. De musikaliska effekterna är igenkännnade vilsamma.
– Jag har tecknat en lång serie med enbart barrträd med olika karaktärer. Det är en lång, tålmodig byggprocess, uppbyggd på pyttesmå blyertspunkter, men meditativ. Barrträden är ju den trygga basen som står kvar.. De jobbar, är fröskapande med olika karaktärer. Alla träd har sin personlighet. De har skador och sår som blir en del av trädet. Av dessa har jag skapat bronstroféer för att ge dem dignitet, säger Marie och visar oss runt i hängningsbestyren.

Marie Holmgrens trädteckningar är medvetet utförda i människostorlek så att trädet och människan kan mötas öga mot öga och naturligt skapa en jämlik relation mellan människa och träd.. En annan närkontakt skapas i Maries porträttmålningar i akryl där hon gått mycket nära objektet i olika detaljstudier.
Mitt på golvet stoltserar rosa halvmeter skulpturer av träd, utförda i akrylharts- alla med kvarstående sår och utväxter av yttre påverkan.

Marie Holmgrens CV är lika talrik som träden i skogen. Utbildad på Valands konsthögskola, har hon sedan bl.a. varit projektledare och konsult på Statens Konstråd, lektor på HDK i Göteborg samt forskat i konsthantverk på Göteborgs Konsthögskola. Forskningen ledde sedan till en bok “Tiden som för handen” i samarbete med Nina Bondesson.


Utställningen på Galleri Moment med vernissage lördagen 11 november
pågår t.o.m. 2 december.