Magnus Denker och Lage Pergon ställer ut i Klippans konsthall

Himmel, hav och kretslopp

Klippan 150410
En tredjedel vatten och två tredjedelar luft…
Så kallar fotografen Magnus Denker det projekt som han visar valda delar av på Klippans konsthall med vernissage lördagen 11 april.

Det är en sparsmakad, stillsam dokumentation av vädrets, havets och luftens påverkan av varandra som visas. Endast en bråkdel av de generösa väggarna utnyttjas. Det rumsliga däremot breder ut sig med en mängd podier, där Lage Pergons spännande gestaltningar av trädet som livgivande mytisk kraft och symbol fångar ögat.. Trädens säregna, individuella formspråk, snidade i olika trädslag, dess skilda symboliska rötter och mångskiftande kronor  bidrar till att skapa en naturlig förening med Denkers foton.

De olika teknikerna i temat luft, vatten och skog - natur i förvandling  kompletteras med en videofilm föreställande en vision av  himmel, hav och en flygande ek med vingar.

– Vi ställer ofta ut tillsammans, Lage och jag. De här bilderna är tagna på Ribban i Malmö, där jag själv är uppvuxen på Rosengård. Även Lage är ett typiskt maskrosbarn, berättar Magnus som efter femåriga högskolestudier i konsthistoria och filosofi, kompletterad med en treårig högskoleutbildning i foto, nu är verksam som universitetslärare i foto och photoshop.

Det sistnämnda, photoshop använder han sig av då och då, om än mycket sparsamt.
Magnus Denkers svartvita foton förstärks nämligen ibland med hjälp av digital bearbetning eller medvetna pixlar.

– Jag vill gärna lägga till ett orosmoment i det meditativa.

Magnus håller sig i sin hörna av världen och har bl.a. dokumenterat och inventerat skånska korridorer och underjordiska passager samt perifera industrizoner i Malmö och Köpenhamn och dess förvandlingar.

Skulptören Lage Pergons portabla träd, snidade i ett stycke, är inte enbart estetiskt formsköna och hantverksmässigt skickliga. Trädens magi och urkraft är alltid och har alltid inbjudit till metaforer och mytiska berättelser. Lages träd har ett strakt kretsloppstänkande. Hans visioner om ett framtida självförsörjande system illustreras med hjälp av rotkulor eller rotlådor, tänkta att fungera som ett slutet, isolerande och organiskt kretslopp.

 


Skulpturer av Lage Pergon