Hertha Hillfon på Tomarps kungsgård
– Ett arv att förvalta

Kvidinge/Tomarp 160617
– Det här skulle farmor gillat! Det lantliga läget, de tjocka väggarna, rymden, Margareth Anderbergs varsamma, professionella urval och placering av pjäserna! Vi har haft ett jättefint samarbete! Det säger Freja Hillfon Liungman som förvaltar delar av arvet från legendariska keramikern och skulptrisen Hertha Hillfons efterlämnade produktion/livsverk. Närmast väntar vernissage på Tomarps Kungsgård lördagen den 18 juni.

Fräck, trotsig hävdade Hertha Hillfon (1921 – 2013) sig i en mansdominerad värld, smekte leran tills den svarade henne som hon uttryckte det i en sina slagkraftiga aforismer. Och smekte leran det gjorde hon med besked. Två ton lera levererades årligen från Höganäs till det väldokumenterade hemmet med ateljéer i Mälarhöjden.

Hennes banbrytande, experimentella lerbyggen med skålen som mantra och med ett blixtrande skickligt, säkert hantverk i ryggraden, förundrade och förändrade hon den stelbenta konstvärlden redan på femtiotalet och gör så än i dag, mer än någonsin.

Böcker har skrivits om henne, filmer och TV-program har producerats, skrönor och historier har fötts och vuxit kring denna kraftfulla, säreget begåvade kvinna. Hennes livsverk har påverkat det offentliga rummet runtom i hela landet.

Herthas dramatiska och samtidigt bohemiska framtoning - en äkta bondmorasjäl i eleganta vidlyftiga, vågade hattar samt hennes livsstil med hemmet, familjen i fokus – ”Mitt hem är en kärlekstuga” har stötts, blötts och beundrats i decennier.

Denna utställning ”Ett arv att förvalta” vill förmedla en personlig bild av Hertha Hillfons – en ung Hertha, mitt i livet. Den intentionen får ett extra elixiir med barnbarnet Freja som ciceron. Freja möter vi redan i entrén i en betagande vacker, sensuell byst av Freja som nyfödd med fontanellen väl synlig.

– Vi barn satt ofta modell hos Hertha. Då fick vi sitta i den finaste fåtöljen och serveras glass och jordgubbar. Det var högtidsstunder, berättar Freja som under flera år hjälpte till på den stora gården I Mälarhöjden som krävde mycket arbete.

Den unga Hertha möter vi sedan först i kolteckningar och torrpasteller, en vuxen Freja i olja med trettiotalsvibrationer syns in till ett skåp med spännande innehåll innan vi utforskar de stora salarnas innehåll, där byster, skulpturer och pjäser från olika tidsepoker och i olika tekniker samsas och frodas. I det nämna skåpet finns bl.a. en rulle med Herthas välkända citat och aforismer som berättar mycket om henne som person och konstnär.

Herthas mamma som födde fjorton barn varav Hertha var nummer fyra skrev lyrik medan pappan försörjde sig som skräddarmästare – en kreativ barndom enligt barnbarnet Freja.
”Det finns inga misslyckanden, bara hållplatser på vägen”, är ett citat som visar på Herthas starka yrkesmässiga drivkraft och passion. En stor vidunderlig, lätt aggressiv fantasifågel intill dörröppningen till stora salen är Herthas alter ego.

– Kanske ville hon flyga till sin älskade Gösta som gick bort före henne. Det blev blytungt efter hans bortgång. De hade bestämt att träffas på ett café i Florens i nästa liv, säger Freja och berättar att även hennes farfar Gösta var en skicklig målare och arkitekt som alltid ställde upp för sin Hertha.

En mycket udda skulptur av Gösta, porträtterad med vassare kniv och drag dominerar bland mer mjuka pjäserna eller abstrakta skulpturerna eller de suggestiva maskerna i salarna. Mjukt och vasst, klassiskt, realistiskt och abstrakt eller lekfulla fantasterier… I stengods, terrakotta och lergods… Det finns inte en gemensam ism som går att att applicera på Hillfons verk. Det skulle i så fall vara är en säregen precision och själfullhet.  

– Hon var driven, hänförd. Såg alla människor hon träffade mot ljuset. Hon var vegetarian, en bondmora som hyllade hantverket, Allt skulle vara av bästa kvalitet, berättar Freja, djupt engagerad att förmedla Herthas verk på bästa sätt och i rätt sammanhang.

Många har varit kallade och bönat om att få ställa ut Hertha Hillfons verk. Tomarps Kungsgård vann konkurrensen.

– Det är en jättefin utställning, helt i Herthas anda, säger en mycket nöjd Freja.

Utställningen ”Ett arv att förvalta” med vernissage lördagen den 18 juni pågår t.o.m. 28 augusti.


Hertha Hillfons barnbarn Freja ansvarar för arvet efter farmor