Hillesgårdsrevyn 2015 i toppform

150104
På trettondagsafton överräckte Hillesgården sin läckert inslagna och egendesignade present till publiken – Hillegårdens nyårsrevy 2015! Innehållet är en strålande välarbetad och högkvalitativ nyårsrevy som varmt inbjuder till en sprakande, sprudlande skrattfest utan longörer.

Det var en nyårsrevy som överskred alla förväntningar. Ingen i denna tighta, alerta ensemble går över gränsen och försöker sig på extra tekniskt lättköpta tricks eller effekter för att sätta allt ljus på sin egen rollfigur eller locka till fler skratt – något som tyvärr är mer regel än undantag i vissa revyuppsättningar
I stället jobbas det i ett äkta, nära samspel, där alla förlitar sig på texter, medspelare och publik samt inte minst på regin.

En stor eloge till ensemblen, vars insatser och tolkningar i denna uppsättning bär proffsstämpel i genren. Stora delar av den begåvade ensemblen har också jobbat tillsammans under ett flertal Hillesgårdsrevyer och lärt sig hantverket, vilket gett resultat.

Men det blir ändå ingen revy om inte någon sätter fart, gasar, bromsar och håller ögonen på gps:en.
Regissören Eva Rydberg har gjort ett gediget jobb tillsammans med Susanne Petersson, varsamt tagit vara på varje aktörs speciella resurser och textmakarna Sven Melanders och Mikael Neumanns eller ensemblens egna texter.

Det är ett träffande roligt och jämnt textmaterial som får liv på scenen.
Med en erkänt skicklig kostymör som Görel Engstrand får varje karaktär ett extra lyft med hjälp av väl genomtänkta kostymer och peruker.

Revyn inleds och avslutas med visuellt läckra sång, show- och dansnummer med mycket action.
Det är inga personligt riktade politiska attacker som tas upp i revyn. Däremot visas konsekvenserna av politikernas sandlådslekar.











– Den som var vis, visade sig vara en liten fis, som den populära karaktären Göta alias Elisabeth Ingelsson uttrycker det. Den galet komiska Göta personifierar den lilla människan som vräker ut sig det andra tänker högt och slår huvudet på spiken i soldaten Svejska livsfunderingar.

– Vem tänder på gamla bockar? (Apropå bockbrändena I Gävle).
– Klimakteriet är väl ingenting. Det är bara äggens datumstämpel som gått ut!
– När vi blir gamla, får kvinnor skägg och män bröst!

Så kunde det låta från Götas mun, där det hon hör inte går ut genom andra örat utan just genom munnen. Då vi ändå nämner en drivande frontfigur i revyn, måste ändå ytterligare en aktör nämnas – en man som inte behöver säga ett knyst utan att man vrider sig av skratt. Det är Martin Zieber – en fenomenal naturbegåvning inom plastik, mimik och pantomim. 

Det allmänmänskliga och samhället av idag har högsta prioritet I de många snabba numren. Vi kan alla känna igen oss själva och våra tillkortakommanden. Ex: Mammor som har så fullt upp med sina appar att de inte bara glömmer bort babyns nappar utan den stackars ungen själv som glöms I ett provrum…..
När vi förlitar oss på nätet så att vi tror ha samma kompetens som läkarna. Även om nätresultatet visar att en sjuk man var en frisk kvinna….
Äldre som kopierar unga ,tatuerar sig och hysteriskt försöker hänga.
Det nästan hundraåriga paret som naturligtvis jobbade men ville byta livsstil och skiljas efter sjuttiofem år…..

Det vimlar av skickliga, roliga nummer men samtidigt läggs kloka tankeväckande ord i Götas mun:

– Vissa har allt. Andra inget. Dela med dig av ditt överflöd. Öppna ditt hjärta! Gör någonting nu! Det kunde varit du! Öppna ditt hjärta! Se dig omkring! Ta strid, det är hög tid!

De orden ligger väl i linje med Hillesgårdens inriktning på medmänsklighet, vilket de också fått pris för. På genrepet var de hemlösa inbjudna, vilket visar att Hillesgården lever som de lär.

Revyn spelas varje veckoslut fram t.o.m. den 8 mars.