Carola x 3

Träffsäker Hillesgårdsrevy i ett färgstarkt, fartfyllt tempo...

Hillesgården/Stidsvig 160104
Vad kan man skämta om när allting är tabu?
Ras, kön, skåningar, sex, politik…
Den frågan undrades och flundrades det i Hillesgårdsrevyn innan publiken råddes att spänna fast säkerhetsbältena och Anna Ingelsson lovade publiken landets säkraste, oskyldigaste kort i årets revylek – Carola.
Senare skulle även treåringarnas bamsegoa favorit Hasse Andersson lova guld och gröna skogar och Alcazar sjunga och showa.

Så körde man igång Hillesgårdsrevyn 2016 med aktörer i läckra glitter- och glamourdressar, designade av kostymöresset Görel Engstrand innan tre Carolor gjorde entré i sina tidstypiska kreationer. Från den sextonåriga kanariegula virvelvinden, vidare till hennes stormande vind i brunt, till evigheten i chockblå chiffong, naturligtvis med hårfön både på mage och i kuliss till publikens förtjusning. Det viktiga mötet och närkontakten var därmed etablerat i ett publikfriande, roligt nummer.

Föreställningen mixades sedan med sång- och dansnummer och sketcher av bl.a. Sven Melander, Mikael Neumann och Povel Ramel i ett fartfyllt tempo med igenkännandets obligatoriska tecken, lyft av publikens skrattsalvor och i Eva Rydbergs regi.

Aktuella ämnen belystes i snärtiga, träffande ordalag eller i kända, lockande toner av ett garvat gäng mångsidiga revyveteraner som behärskar den svåra konsten att blixtsnabbt fånga publiken, behålla dem och låta humorn generöst flöda och komma till sin rätt. Det blev en härlig drift om vårt samhälle och våra tillkortakommanden i en värld i ständig förändring, där människan ändå alltid är sig lik. Överlag var det rappa, slagfärdiga texter som levererades.

 – Vem är människans bästa vän? Naturligtvis mobilen med dess strålande, positiva laddning som lugnt vilar i era händer!

Om nya modeller av Iphones, nya uppfinningar skojades det friskt, bl.a. en där mobilen satt fast i toastolen och skiten sedan mejlades till USA, gav publiken skrattanfall… Ett annat i kyrkan där de två församlingsborna surfade friskt medan prästen försökte mässa ett budskap och slutligen fick en påringning själv, inte av den Högste men av mobilen. Kanske man kommer att kunna ringa till sig själv förresten, undrades det eller kanske kan man surfa med tungan i en framtid? I all dess drastiska komik smögs vår barnsliga övertro på teknikens och reklamens magi in i magtrakten. Vart är vi på väg egentligen?

Politikerskämten haglade
Varför har politiker huvét på sne´? Jo bara för att de två hjärnhalvorna skulle få kontakt med varandra! Politiker ansågs förresten även likna Ikeas möbler. Där brukar det ju felas en och annan skruv vid en närmare titt. Eller…

Kul exempel på hur alla lurar alla visades bl.a. i en dråplig restaurangsketch. Manligt och kvinnligt språkbruk, hur lätt vi missuppfattar varandra var en annan på kornet tagen sketch som fastnade.

Och så alla dessa val man ställs inför…  

Det illustrerades elegant i en caféscen, där något så enkelt som en slät kopp kaffe inte fanns på den digra kaffelistan med dess dussintals varianter. Idiotiska bantningskurer som ofta ändras vecka för vecka togs upp liksom vår s.k. akutvård, ämnen som specialtillverkade för att kasta loss och fläska på med i en revy.

Gamle Frankie Boy som skulle fyllt hundra år i år, presenterades i ett snyggt sång- och dansnummer, där inga klassiker saknades.
Och naturligtvis fanns Hillesgårdens egen älskade publikfavorit Göta på plats – hon som säger det andra tänker och det med stora åthävor.

Det allra bästa numret var ändå en sketch av Povel Ramel med paret Anna och Calle Ingelsson som i ekvilibristisk, spirituell Povelstil med små enkla medel träffsäkert fångade äldres minnesglömska. Texten fick tala för sig själv av dessa två aktörer som spelade med en förbluffande säkerhet och scennärvaro, så skickligt att den inte lär falla i vår minnesglömska.

Hillesgårdens policy för ökad medmänsklighet kom också med på ett hörn. ”Jag skall köpa vingar för pengarna” förvandlades här till ”Jag skall börja kämpa för människan”.

Premiär för Hillesgårdsrevyn 2016 den 5 januari. Därefter spelas den varje lördag och söndag t.o.m. den 21 februari.


Hasse Andersson var ett säkert kort


Sumodans


– Skiten? Den mailar man till USA


Calle och Anna Ingelsson gjorde bl.a. en bejublad sketch om de äldres falerande minne


Tre damer och ett Sinatramedley


Abedissan och nunnorna i ett fartfyllt nummer


Publikens favorit Göta showade loss i god stil


© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan