Den årliga marknadsdagen blev en drömstart för Hillesgårdens höstsäsong med dess generösa utbud

Stidsvig/Hillesgården 160821
Strålande sensommarsol förgyllde och gav extra glans åt de vackra, fantasieggande, lummiga trädgårdarna, det glittrande vattnet och underfundiga skulpturerna. De rogivande omgivningarna skapade i sig den gammaldags bykänsla och gemenskap som alltid präglat en lyckad marknad.  
– Wow… Fantastiskt… En dag att minnas…
Så gick tongångarna hos de tusentals som slöt upp till hantverksdagen denna söndag 21 augusti.

Det var en marknad som hette duga med kvalitetsstämpel i vart och ett av de sjuttiofem stånden.
Endast en utställare per hantverk antogs till den populära hantverksmässan med både medverkande och besökande från hela södra landsändan. Här fanns gårdsbutiker med allt från nybakat till köttprodukter, välgjorda får- och ullplagg, afrikanska kläder, hantverk i smide, silver, keramik, läder och textil m.m. m.m.

Det fanns något för alla smaker och kassor denna marknad som är den största sedan traditionen med en årlig hantverksdag infördes för fyra år sedan.

Något nytt i varje hörn.  Aktiviteter som skummjölkshantering och mjölkkärning, ponnyridning, ansiktsmålning…

Våfflor i caféet och köttbullar i restaurangen, egna Hillesgårdsbutiker öppna…

Viloplatser som soffor, hammockar var generöst och strategiskt placerade för de som bara ville vara och njuta skönheten med det myllrande folklivet på lite avstånd. Eller varför inte lyssna på musiken som strömmade ut från Hälsans hus med Hillesgårdens Calle Ingelssson vid keyboard och Bengt Vansberg på klarinetten?


Samuel Carlsson sommarjobbar i våffelbageriet



Inne i konsthallen mötte vi Emma Mathson som haft sitt femtonåriga livs första vernissage dagen innan

Det är under det opretentiösa temat ”Vi kan bara inte låta bli” som Emma Mathson ställer ut tillsammans med Inger Holmberg från Eskilstuna fram till den 3 oktober.

Då väntas den grafiska designer Chrissy Tarry att fylla väggarna tillsammans med Inger Holmberg. Detta att bryta och förändra under utställningens gång är ett kreativt grepp som passar in på temat, där kreativiteten, lusten att skapa, leka och förändra är det centrala, inte att nå enligt konstens regler godkända resultat.

När det kliar i fingrarna av uttrycksbehov, bara måste, kan inte låta bli kan till synes omöjliga material komma till hands.

Emma Mathson hittade aluminiumfolie hemma i köket som hon började måla på i brist på papper.

– Det är fortfarande mitt favoritmaterial. Jag vill inte bli styrd.

Jag tycker det är spännande med ögon och ansiktsuttryck, så jag lägger ned min energi på att utveckla just det, säger Emma och visar på sina blänkande, gnistrande motiv av kvinnoansikten, målade med mangapenna.

Inger Holmbergs målningar, teckningar och textila verk tar stor plats i fönster och på väggar. Ett stort tovat moln med fiktiva regndroppar hänger i taket. Udda textila, okända men uttrycksfulla och fantasifulla djurskapelser blickar ut över de röda stugorna nedanför.

En vilja att försöka gestalta kommunikationen mellan olika varelser, djur eller människor, besökare och konstverk är Ingers genomströmmande drivkraft.

Hennes s.k. troféer dvs olika djurhuvuden skapade av gamla restgarner, är ett bra exempel på skaparlust och energiflöde - Utan tvång på perfektion eller att försöka följa konstnärliga normer och kriterier.

Konsthallens ansvariga Ellen Hedberg associerar insiktsfullt om troféer och frågar sig bl.a.

– Kan man kalla alla slags konstverk för en slags troféer? En prestation i koncentration och uthållighet eller en seger över tiden och bångstyriga material? Och kanske krävs det största modet när vi skall visa oss själva och det vi har gjort – även om det inte är tilltillrättalagt, särskilt friserat eller enligt mallen.

Intill konsthallen breder teatersalongen ut sig – en salong som med säkerhet kommer att fyllas till bredden framöver.

På scenen väntas ett rikt och varierat program .

Bland gästartisterna  syns Malin Berghagen, Bengan Jansson, Lasse Kronér, Terry Evans, Mikael Neumann, Christer Björkman Per Andersson, Karin Laserow, Marianne Rundström, Herman Lindqvist m.fl.

En spännande höst väntar med andra ord på Hillesgården framöver.

Den lyckade hantverksmarknaden var startskotttet.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan