Elena Wallén Björkenäng och Pia Nordqvist

Färgstarkt och symbolfyllt på Hillesgården

Stidsvig/Hillesgården 190520
Det finns två ting som förenar de två nya utställarna i Hillesgårdens konsthall:
Det rent intuitiva skapandet och deras udda vägar till konsten. Södertäljetjejen Elena Wallén Björkenäng utbildade sig till symbolterapeut, vilket ledde henne vidare att använda sina erfarenheter i den bildkonst som hon utvecklat de senaste tjugo åren.

– Det är spännande att se de symboler som dyker upp och reflektera vad de säger om mig. För mig är måleriet ett hjälpmedel till kommunikation, när det talade ordet inte räcker till. Jag jobbar helt utan planering eller idéer och gör som Kajsa Warg, tager vad jag hafver.
Akryl, papper, olja akvarell, collage, kritor, papper, tidningar…
Jag har gått kurser hemmavid och även gått på målarkurser utomlands.
Mina motiv är alltid abstrakta och koloristiska, säger Elena och visar sina milda berättande verk i mjuk, mild färgsättning och i olika tekniker. Symbolspråket bl.a. spiraler och dolda skrymslen skapar insprängda berättelser.

Den andra utställaren Pia Nordqvist, nyligen utnämnd till Årets kulturpristagare i Åstorp 2019. Det är ett pris som hon delar med 90-årige musikskolenestorn Bengt Nordqvist som införde musikskolan i Åstorp – en av de första i Skåne.

Pia Nordqvist visar här sina surrealistiska teckningar med ett personligt signum. Även tredimensionella, lekfulla bildverk i collage av dockor och udda föremål som skruvar, klockor och knappar, tar plats intill. På golvet står läckra skor till salu, motivmålade av Pia.
Färgstarka, sprudlande kreativa Pia har inte bara satt färg på sig själv och sin klädsel, (denna dag i kjol av slipsar), utan även piggat upp kulturlivet i regionen. Under många år jobbade hon på ortens bibliotek, avancerade snabbt till att initiera och hålla i kulturaktiviteter som föreläsningar, föreställningar för stora och små. Det var uppskattade arrangemang som lockade många nya besökare. För ett år sedan gick hon i pension för att till hundra procent kunna ägna sig åt konsten.
Under denna korta tid har hon hunnit avverka ett flertal utställningar, varav tre jurybedömda. Det är en fantastisk framgångsrik början på hennes nya karriär som i sig är mer än värt ett kulturpris.

– Som ung jobbade jag med vaxbatik, textilt måleri och fritt broderi. Det var en kurs i Vedic Art som fick igång mitt måleri. För tolv, tretton år sedan tröttnade jag på måleriet och började teckna, en process som alltid leder framåt till nya bilder, säger Pia och hugger tag i mobilen.

Pia är nämligen även en skicklig marknadsförare på sociala medier, där hennes glada nuna ständigt dyker upp som gubben i lådan.
Hon måste berätta.

Elena Wallén Björkenängs och Pia Nordqvists utställning på Hillesgården med vernissage söndagen 19 maj pågår t.o.m. 4 augusti.


Pia Nordqvist


Elena Wallén Björkenäng