Henrik Stenberg

Henrik Stenbergs egensinniga, skruvade bildvärld på Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 160119
Det lär bli mycket folk, verkliga eller fiktiva i Konsthallen på Åstorps bibliotek den närmsta tiden. Även en Havsbiskop en har hittat hit till konstnären Henrik Stenbergs egensinnade, skruvade bildvärld, där fenomen, epoker och livsstilar synliggörs och får fokus. Oftast arbetar han med teman ända sedan studietiden.
I sin Master examen från Konstfack jobbade Henrik under temat olika epoker med utgångspunkt från de klassiska mästarna, tydliggjorde och lyfte fram stilarna på sitt eget surrealistiska sätt.

På denna utställning som är helt ny sätter Henrik Stenberg namnet ”Salong” – rätt och slätt. Ena långväggen i konsthallen är befolkad av människor, samlade i grupp, stationerade i fyra dominerande stora surrealistiska akrylmålningar. När, var, hur och varför är inte förutbestämt. Det är igenkännbara karaktärer som är inklämda tillsammans utan egentligt sammanhang, en företeelse som i sig skapar spänning. Ingenting är glasklart. Miljöerna i de fyra målningarna som kan ses var för sig är däremot identiska med sin sparsmakade panelarkitektur.
Vad som påtagligt skiljer dem åt – förutom antalet människor och personnagets karaktärer, är färg- och ljussättningens påverkan som stämningsskapare. Det melankoliska lila, det tyngre och tätare gröna, det luftiga blå eller livgivande, upplyftande gult i samma miljö med lampa i taket fungerar som olika stämningsbärare i helheten.
Miljöns färgsättning och ljusets påverkan syns gå in i gruppens olika individualistiska sinnen och påverkar känslolägena hos de grovt mejslade karaktärerna. Jobbigt, trevligt, mysigt eller på trängande…
Det är ett färgstarkt måleri, grovt, överdrivet mejslat a la serieteckning och med humorn som ständig, välvillig vapenbroder.

– Jag vill hålla allt öppet, bli överraskad själv av slutresultatet, även om jag vet att temat håller. I mitt fall stämmer den gamla tesen om att resan är målet. Mitt historieintresse är stort, vilket kan ses på teckningarna härintill, varav en senare är tillkommit som målning. Jag kallar den ”Kaptenens vision”. Den bygger på en reseskildring från femton-, sextonhundratalet. Teckningarna här är barockfantasier, säger Henrik och visar sina detaljrika med havsvidunder i en upp och nervänd värld, belamrad med roliga, udda existenser som kastratsångare, en liten observer i ett hörn och skepp med förlagor från gamla kartor.

Henrik Stenbergs utställning ”Salong” har vernissage på Åstorps bibliotek lördagen den 23 januari och pågår t.o.m. den 19 februari.


©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan