Ordföranden i Stiftelsen för främjande av konstnärlig verksamhet i Nordvästra Skåne, Matz Svensson och stipendiaten Sara Rydén

Helmer Långstipendium 2018 till helsingborgskonstnären Sara Rydén

Landskrona 180329
Under festliga former vid Nordvästskånska Konstrundans förhandsvisning på Skärtorsdagen, tilldelades den unga helsingborgskonstnären Sara Ryden 2018 års stipendium.
Stipendiesumman 10 000 kr överräcktes av ordförande i Stiftelsen för
främjande av konstnärlig verksamhet i Nordvästra Skåne, Matz Svensson.

Juryns motivering enligt Helmer Långs grundläggande intentioner:

Sara Rydén har trots sin unga ålder (24 år) hunnit med att arbeta som lärling inom byggnadshantverk under tre år, ett års studier på folkhögskola inom konst/hantverk/design samt en termin på Österlenskolan där hon studerade Konst & Design. Sara arbetar i en mängd olika material som trä, lera, metall och textil. Verken kan vara inriktade på en form eller ett uttryck, en känsla, en kritik eller ett experimenterande i material.
Sara vill få material att mötas på nya sätt med traditionella tekniker i ny form, fånga minnen och känslor och uttrycka dem i något konkret att ta i.
Samtidigt som Sara skulpterar på egen hand i Hantverkstan Sofiero, där hon har ateljéplats och tillgång till snickeriet, letar hon fortlöpande högre utbildning.

Juryn fäste sig särskilt vid Saras breda kunnande inom en mängd olika tekniker, framför allt hennes möbler och inredningsdesign.


Två av Sara Rydéns verk finns till beskådande i Landskrona konsthall under Konstrundan t.o.m. 8 april