Torvald Berg

In Cod we trust – En isländsk fotografisk odyssé på Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 170108
En nästan överjordisk kristallklar renhet där en obeveklig urkraft väntar på att sätta käftarna i det svindlande vackra, tidlösa landskapet…
Besökaren på Förslövs Galleri Hattlösa känner sig som omsluten och delaktig i Islands mytomspunna magi med väggarna fyllda av fotografier av Torvald Berg och halmstadsfotografen Klas Sjöberg, kompletterad med bildspel och litteratur.

Där Torvald fokuserar på det skulpturala, stilrena och grafiska uttrycket, söker Klas ljuset och stämningarna.
De geologiska uttrycken är uppenbara i alla deras verk – Norra Europas kraftfullaste källa, det tropiska klimatet, magnifika lavar och mossar, glaciärer, jöklar, grönblå is med svarta skikt, violetta snöklädda berg, varma källor, vulkaner…
Spår av heliga platser, mytiska älvar och vättar kan anas i det tidlösa nordiska urlandskapet som skapat för sagor, berättelser och sägner.

Den isländska odysséns utställningstitel ”In Cod we trust” är en smart travesti på den amerikansk dollarsedelns ”In God we trust”. Det unika galleriet, mittemot kyrkan är egentligen en museal idé som startade 2008.

Har man som läkaren och fotografen Torvald Berg en skulpturikon som Christian Berg till pappa, gäller det att förvalta kulturarvet. Sjutton utställningar med stora internationella namnkunniga konstnärer samt naturligtvis Christians Bergs egna målningar och banbrytande, abstrakta skulpturer har tagit plats i lilla Förslöv – Christian Bergs födelseort.

Galleri Hattlösa är en liten pärla i sig eller rättare sagt det har blivit det. Det f.d. kommunhuset eller skolan byggt 1909 som var i uselt skick, har designats till topptrim av danska designers med stora fönster i ursprunglig formgivning och mått, vackra laserade trägolv och bästa tänkbara ljussättning som kan anpassas efter ljus och mörker utanför.


©BMZ.se • Citra oss gärna men ange källan


Foto: Torvald Berg

– Klas och jag gjorde en resa till Island 2016, åkte ca 320 mil i ett starkt varierande och fascinerande landskap, naturupplevelser utan dess like. Vi har visserligen inte några människor på bilderna men avtryck av deras arbete och utvecklingsarbete kan man se. Spår av vikingars torvmurar från 800 talet och exklusiva trägavlar från arton hundratalet, en tid då trä fortfarande räknades som lyxvara…

Islands fågelliv får heller inte glömmas bort, säger Torvald som tidigare ställt ut fotografier på Islands fågelliv med bl.a. störtdykande tärnor och klättrande tordmular.

Utställningen ”In Cod we trust” hade vernissage 6 januari och pågår t.o.m. den 25 mars på lördagar 11- 15.


Bildvägg av Klas Sjöberg